Újra dolgozik a Szputnyik

A Szputnyik Hajózási Társaság májusi leállása után szeptemberben új lendülettel kezdett dolgozni. A VI. kategória független színházainak éves tevékenységére kiírt pályázat eredményére várva azonban egyelőre még csak terveik vannak, biztosan csak az évad első pár hetét látják csupán.

A Szputnyik augusztus végén elköltözött eddigi állandó játszóhelyéről, a MU Színházból. Sok más független társulathoz hasonlóan a FÜGE által létrehozott alkotói inkubátorházban kaptak helyet. A II. kerületi Jurányi utcában található volt iskolaépület egyik szárnyát a HOPPart Társulattal és a Soharóza Kórussal közösen használják majd.

Anamnesis című előadásuk, amelyet a múlt évadban a Katona József Színházzal koprodukcióban hoztak létre, meghívást kapott Nyitára, Kelet-Európa legrangosabb szìnházi fesztiváljára. A Divàdelnà Nitra 21. alkalommal kerül megrendezésre. Az előadást szeptember 22-én láthatja majd a közönség magyar nyelven, szlovák és angol felirattal.

Anamnesis_woundman

Anamnesis

A Szputnyik szeptember folyamán Grazban dolgozik majd, idei első bemutatójukat szeptember 28-án tartják a Schauspielhaus Graz-cal koprodukcióban. Franz Kafka Amerika című befejezetlen regényét Bodó Viktor adaptálta és rendezi.

A történet egy tizenhat éves német fiúról szól, akit szülei egy szerelmi ügy miatt Amerikába „száműznek”. Karl sorsát a kafkai világra jellemző felső, sötét erők szervezik, az ő döntései nem lényegesek, egy átláthatatatlan rendszer áldozataként bolyong. Újabb és újabb lehetőségeket kap a sorstól (látszólag), de nem tud sehol sem megfelelni az elvárásoknak. Büntelenül bűnhődik, egyre lejjebb csúszik, végül egy gigantikus, másvilágszerű intézmény, az Oklahomai Természeti Színház tagja lesz.

Az előadásban fontos szerepet kapnak az egyre jobb német nyelvtudással bíró Szputnyikos színészek (Fábián Gábor, Jankovics Péter, Lajos András, Szabó Zoltán, Tóth Simon Ferenc) és Pető Kata. Továbbá hét grazi színész, akikkel már sok éve tart az együttműködés.

Antigone_fotoTothSimonFerencFábián Gábor az Antigonéban (Fotó: Tóth Simon Ferenc)

Október közepén különleges helyszínen, az EMMI Budapesti Javítóintézetében hét alkalommal játsszák az Antigoné című osztályterem-színházi előadást. Három nap alatt az Intézet összes diákja látni fogja az előadást és részt vesz a hozzá kapcsolódó foglalkozáson. Ezután négy alkalommal jászberényi középiskolások vehetnek majd részt a programon a Malom Film-Színház szervezésében.

A Szputnyik további terveinek megvalósulása és a társulat újraindulása alapvetően az éves pályázat eredményétől függ, amelynek kihirdetését már nagyon várják - olvasható a társulat közleményében.

süti beállítások módosítása