'Még mindig jó' - Próbanapló a Nemzeti Színházból

A Színház.hu a Nemzeti Színházzal együttműködésben indított próbanapló sorozatot, melyben nyomon követhetik, hogy készül a Csongor és Tünde. Tengely Gábor rendező most a színház nyílt napjáról számol be röviden és arról, hol is tartanak "középtájt".

Nyílt nap

2012.09.16.

Hamarosan kezdődik a nyílt próba. Nagyon izgulok. Vajon sokan lesznek? Eljönnek a tanítványaim? Sikerül mindent úgy csinálni, ahogy elterveztem? Hogy reagálnak a nézők a jelenetekre? Értik majd az egészből kiragadva a komplex viszonyrendszert?

proba

Megvolt. Rengetegen voltak! Nevettek, csinálták velünk a bábozás előtti bemelegítést: csukló- és ujjgyakorlatokat. Kérdeztek okosakat, és érdekeseket. Figyeltek és úgy gondolom (remélem), hogy jól érezték magukat. Nekem nagyon jól esett. Már épp elkezdtem aggódni, hogy nem fogják venni a humorát, de a „tesztközönség” csodásan reagált: pont ott nevettek, ahol elképzeltem, hogy fognak. Igaz, nem a legszomorúbb részeket prezentáltuk... Még mindig jó érzésem van.

proba3

Középtájt

2012.09.18.

A közepén járunk.

Délelőtt a 2. jelenettel kezdtünk: Csongor és Mirígy találkozása. A tündérfa, melyet Tünde ültetett, hogy találkozhasson Csongorral (hogy hogyan, az maradjon az előadás titka egyelőre), még csak jelzésszerű. Piroska gyökerek között, Ádám és Csongor (mozgató és báb) a színpadon, Kátya (Ledér szerepén kívül ő játssza Mirígy rókává változtatott lányát) Ádám nyakában. Gyökérzetből ki, gyökérzetbe vissza. Lépcsőn fel, lépcsőn le, sokszor. Bábtekintet, rezdülések, bábszínház, mozgásszínház, emberszínház összehangolása. Dorina lázas, hazaküldöm, ugrunk.

Kávészünet.

ordogok

Fotó: Puska Judit

5. és 7. jelenet: az ördögök és a róka. Üldözés, hang nélkül. Kihúztuk innen a szöveget; fura módon így világosabb az egész értelme. Az ördögök játszanak a rókával, mint három macska az egérrel. Ritmusjáték. Nagyon bonyolult. És veszélyes. Ha valaki nem figyel, baleset lesz.

Szünet.

Kettőtől hatig. Pihenés. Vagyis nem. Telefonos egyeztetés a zeneszerzővel. Megbeszélés a műszaki vezetővel, a díszlettervezővel s a gazdasági igazgatóval: hová kell korlát, hová kell lépcső, le lehet-e jönni egy létrán 3 méter magasról bábbal a kézben, lehet-e tömegverekedés kötélmászás közben, hogyan lehet két homokkal púpozott lengő tányéron a nézők feje fölött sétálni – ilyesmik. És persze ezek mennyibe kerülnek... (Nem szeretek kifutni a költségvetésből.) Dobogók, emelés, süllyesztés, hegesztés, lefúrni, kivenni, áthúzni, betenni. Van-e dalszöveg, lesz-e kotta? Zenei felvétel időpontjának egyeztetése. Holnap tanítok, órára kell készülnöm. Hopp, a facebookon ír az anyaszínházam; válaszolok. Ja, ebéd és kávé. Gyorsan. (Isteni a Nemzeti büféjében minden!)

probba

Mindjárt kezdődik az esti próba! 8. jelenet: a hármas útnál jön a Kalmár, a Tudós, a Fejedelem. Utána egy másik jelenet: az Éj monológja. Közben a balett teremben a koreográfus dolgozik az ördögök mozgásrendszerén.

Egy kedd. A próbafolyamat közepén.

Tengely Gábor

süti beállítások módosítása