Szauna és nyomozás a PLACCC Fesztiválon

Okostelefonos városi játék, szaunázás a Hősök terén, filmes városportré, új funkcióval felruházott hétköznapi tárgyak, hanginstallációk és múltidéző képzőművészeti alkotás is szerepel a PLACCC Fesztivál idei programjában. A meglepő, vidám, kreatív és elgondolkodtató produkciókat szeptember 21. és 30. között lehet látni Budapesten.

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Az induláskor csak külföldi csoportok léptek fel, ám azóta egyre több hazai alkotó mutatja be formabontó köztéri produkcióit a rendezvényen. A művészek a hatodik PLACCC Fesztiválon, szeptember 21. és 30. között ismét meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget Budapest számos pontján. Az idei rendezvény mottója: kép, hang, design, játék.

Minden bizonnyal nagy meglepetést okoz az idei fesztiválon a H3T Architekti installációja. A cseh építészek köztéri szaunát készítenek a Hősök terén, a Műcsarnok teraszán, amit a látogatók akár ki is próbálhatnak. A gőzben pihenő vendégek a kabin ablakából ráláthatnak a környékre, vagyis élvezhetik a nagyvárosi nyüzsgés és a szauna nyugalma közötti kontrasztot.

Szauna_foto_Rosta_Zapletal_400Forrás: Rosta Zapletal

Az olasz ZimmerFrei alkotócsoport nyáron audio-vizuális városportrét forgatott Budapesten helyi lakosok bevonásával. A végeredményt, vagyis a Temporary 8th című, helyszínspecifikus filmet egy alkalmi szabadtéri moziban, a VIII. kerületi Leonardo Kert nevű közösségi kertben vetítik le a PLACCC Fesztivál látogatóinak.

Ugyancsak népszerűnek ígérkezik az okostelefonokra kifejlesztett, helymeghatározáson alapuló városi játék, amit a TOTEM (D/F), a Fraunhofer FIT (D) és Michael Straeubig (D) mutat be Budapesten. A Tidy City című játék résztvevőinek GPS segítségével feladványokat kell megoldaniuk a IX. kerületben, amelyeken keresztül újra felfedezhetik a környék rejtett szépségeit, apró titkait.

 

TidyCity_foto_FraunhoferFit_400Forrás: Fraunhofer FIT

Holland designerek és magyar alkotók hétköznapi tárgyakból készítenek kísérleti konstrukciókat az idei PLACCC Fesztiválon. A holland ReFunc csoport és a magyar D1618 Műhely Kukucska Gergely építész vezetésével új funkciót ad a megszokott tárgyaknak az úgynevezett upcycling jegyében.

 

Városi hangokkal, zajokkal kísérleteznek a magyar Szövetség '39 Művészeti Bázis, a finn Crucible Studio, a brit Ravensbourne és a szintén brit Stream Arts alkotói a City Noises című projekt keretein belül nemzetközi együttműködésben. Az időnként meghökkentő, ugyanakkor szórakoztató élményen túl mind a négy produkció társadalmi kérdéseket érint, például a homofóbiát, a sztereotípiákat, az elidegenedést és a kommunikáció hiányát.

 

CityNoises_Foto_SzolgaHajnal_400Forrás: Szolga Hajnal/Szövetség '39

Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán képzőművészek egy már-már elfeledett köztéri szobrot és annak alkotóját ünneplik a XI. kerületben, a Váli utcában. Ritkán használt sgrafitto technikával óriási falképet készítenek, és élő, közösségi térré varázsolják a kissé elhanyagolt kertet két bérház között a PLACCC idejére.

PLACCC Fesztivál

2012. szeptember 21.- 30. Budapest

www.placcc.hu

süti beállítások módosítása