Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter

Elhunyt Virág Katalin szerkesztő - riporter, az MTV Színházi osztályának oszlopos tagja. Rengeteg színészportré szerkesztője, riportere, az MTV Arcképcsarnoka tartalmazza munkásságát.

"DRÁGA VIRÁG KATI ! KÖSZÖNET MINDENÉRT! A TAPS MAGÁNAK IS KIJÁR!" (G.M.)

A Gábor Miklós Emlékoldal szerzői így írtak róla:

Többek között Neki köszönhető, hogy elkészülhettek Gábor Miklósról a színészportrék. Katalin nem volt tolakodó, rámenős, sőt! Csendes, megfontolt, tapintatos és igen empatikus volt az alkotókkal. Tisztelte, becsülte és szerette Őket. A színház alázatos szolgálóleánya volt. És ezt a szakma tudta. Gábor Miklós nem volt könnyű eset, mindig igyekezett lerázni a "tévéseket", bár tudta, hogy a színész, és a rendező számára fontos a "reklám", a tévés közszereplés, de fenntartásai voltak az újságírókkal szemben is. Kati mindenkihez megtalálta az utat, legyen az bármilyen kanyargós, hogy célt érjen. Az eredmény volt számára a fontos. Háttérben tudott maradni, vagy szinte észrevétlen, ha kellett. Virág Katalin halála nem csak a televíziósok számára fájdalmas veszteség, hanem az egész színházi szakma, s az egész kulturális életünk vesztesége. De maradandót alkotott. Gyönyörű nevét - Virág Katalin - bájos, szeretetteljes lényét, tiszta emberségét nem felejtjük.

virag

Virág Katalin pályájáról így ír az MTV:

A külpolitikai szerkesztőség gyakornokaként kezd dolgozni a televízióban, de bedolgozik a híradó adásaiba is, itt készülnek első kulturális anyagai. Egy évig a Tévé jelenti műsornál szerkesztő, mely a Hét elődje volt. Később a Belpolitikai Szerkesztőség a „Belépés csak tévé nézőknek” munkatársa. 1970-től az Irodalmi és Drámai Főszerkesztőséghez kerül és 1972-től a Színházi Rovat meghatározó egyénisége lesz. Számtalan színházi előadás közvetítéséről dönt, abban az időszakban, amikor hetente sugároz színházi előadást a televízió. Fáradhatatlanul járja az országot, hogy a legjobb előadások kerüljenek a képernyőre. Szerkesztője lesz a Színházi Album c magazinnak, mely 1972 és 1980 között a színházi-világot közvetíti a nézőkhöz, és kitüntetett rangot vív ki magának szakmai körökben is. Szerkesztőként számos jelentős rendezőt vont be a színház népszerűsítésébe: Zsurzs Éva, Fehér György, Radó Gyula, Márton István, Lengyel György, Török Ilona, Málnay Levente, Valló Péter, Babiczky László, Várkonyi Gábor és sokan mások. A Stúdió kulturális magazin magalakulásakor, mely a szakmagazinokat olvasztotta magába, ehhez a magazinhoz készíti a színházi anyagait. Később meghatározó színházi témájú műsoroknak kitalálója, szerkesztője: Olvasópróbától a bemutatóig, Két színész egy szerep, Partnerek voltunk, élő színházi közvetítések sora, a szünetekben színházi témájú beszélgetésekkel. A Mestersége Színész és a Drámaírók műhelyében nagylélegzetű sorozatai felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

süti beállítások módosítása