"Nem baj, ha a vezetés heterogénebb" - Tarlós István a színházakról

Tarlós István az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy látja a kultúra és a színházak helyzetét.

Tarlós István az MTI-nek adott interjújában a kulturális szférában a mecenatúra fejlesztése mellett érvelt, mert a pénzhiány miatt nehezen működnek a színházak, a mozikra még kevesebb jut, az egyetlen megbízhatóan gazdálkodó intézmény a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és annak hálózata. Kitért arra, 14 színház közül kettőnek az élén volt változás, a József Attila Színházban ennek gazdasági oka volt, s egy év alatt talpra állt az intézmény.

tarlosAz Újszínházra utalva úgy fogalmazott: van egy "megengedő, ultraliberális réteg", amely szerint csak akkor van demokrácia, sokszínűség, ha ők irányítanak és a "rózsaszín különböző árnyalatai vannak jelen". Ebből vannak a feszültségek - folytatta -, s ha tényleg sokszínű, nem csak egyféle irányultságú színházra van igény, akkor nem baj, ha a vezetés "heterogénebb". Közölte: szeretné, ha Budapesten magyar és külföldi klasszikusokat játszanának klasszikus rendezésben, ennek bázisa lehet az Újszínház.
Tarlós István szerint nem tart ott a város, ahol mostanra tervezte: ennek egyik oka "a kommunikáció torzulása", a másik pedig, hogy többet szeretett volna kiszakítani Budapest számára a központi büdzséből. Azt mondta: a mostani munka a következő ciklusban érne be, s pislákol benne valami a jövőt illetően, a döntése azonban függ mások mellett attól, mekkora súlya lesz a fővárosnak, mennyi ambíciója lesz, továbbá hogy mit tervez a Fidesz és a miniszterelnök.
Leszögezte: semmilyen más politikai formációval nem tudja elképzelni az együttműködést. Emellett megjegyezte, hogy a személyére vonatkozó közvélemény-kutatási adatok jelenleg biztatóak, s az újraindulásra vonatkozó döntése ezen felmérésektől is függ majd.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása