Debussy-sorozatot indít Kocsis Zoltán

Különleges, hatrészes koncertsorozat keretében mutatja be Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester a százötven éve született francia zeneszerző, Claude Achille Debussy életét és művészetét. Nem hagyományos koncertek, hanem összművészeti előadások várják a közönséget a Művészetek Palotájában.

A Debussy élete hat tételben című sorozat pénteken indul a Fesztivál Színházában. Kedden a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) évadnyitó hangversenyén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a francia zeneszerző Egy faun délutánja és A tenger című szimfonikus alkotásai után, a hagyományokhoz híven Bartók mű hangzik el. 
Az MTI kérdésére, hogy mennyiben más ez a kezdeményezés, mint a néhány évvel ezelőtti Gundel-szalonbeli sorozat, Kocsis Zoltán azt válaszolta, hogy szerkezetében nincs jelentős eltérés, igaz, ott ő is megszólalt az irodalmi szövegek között. Most a jelenetek között nem beszél, a zongorára koncentrál. Novák Eszter rendezői koncepciója fogja össze a műsort. 

"A szövegek végső változata viszonylag későn készült el, lehet, hogy a színészek olvasni fogják. Nem hiszem, hogy ez zavaró lenne. A változás, hogy a Gundelban a nagyobbik fiam keltette életre a gyermek Debussyt, most a kisebb fiam. Ő olyan jól zongorázik, hogy érdekesen szembe tudja állítani Brahms H-moll capriccióját és Debussy Danse bohémienne-jét, amivel a Debussyre is érvényes francia-német ellentét is felsejlik" - mondta.
Bartók Béla halálának évfordulójának előestéjén adja a hagyományok szerint évadnyitó koncertjét az NFZ. Két népszerű Debussy alkotás szólal meg az első részben. 
"Szerintem egyenes út vezet Debussytől Bartókig. Hangszerelésben bizonyosan sokat tanult tőle. Debussy korszakalkotó opusa, a Pelléas és Mélisande döntően hatott Bartók egyetlen operájára is, a Balázs Béla misztériumjátékára készült és a középkori legendán alapuló remekműre" - fűzte hozzá Kocsis Zoltán

debussy

A pénteki műsorban közreműködik Meláth Andrea, Baráti Kristóf, Mocsári Károly, Lesták-Bedő Eszter, Mahdi Kousay, Kocsis Krisztián Zoltán, Egri Márta, Szilágyi Csenge, Chován Gábor, Dénes Viktor és Nagyhegyesi Zoltán
A kékszakállú herceg vára Juditját Szántó Andrea énekli, aki 2000 óta a Mannheimi Nemzeti Színház operaegyüttesének tagja. Itt debütált Juditként, majd sorra elénekelte a Carmentől Werther Charlotte-jáig, Deliláig a mezzo főszerepeket. A címszerepet Bretz Gábor játssza, aki a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Kovalik Balázs rendezésben 2006-ban már énekelte a Kékszakállút.

MTI

süti beállítások módosítása