Halász Péter egy éjszakán át

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 28.-án, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bemutatja Halász Péter dokumentumszínházát, a Hatalom, Pénz, Hírnév, Szépség, Szeretet előadás-sorozatot. Ennek kapcsán kérdezte a prae.hu Jákfalvi Magdolna dramaturgot, az egyetem munkatársát.

“Az egyetem a magyar neo-avantgárd művészet pedagógiai hagyományait kutatja egy TÁMOP-pályázat segítségével. A projekt egyik jelentős, a neo-avantgárd színházzal foglalkozó része Halász Péter egyik alkotásának, az egy hónapos színielőadásnak a feldolgozása. Halász Péter az SzFE oktatója is volt, Székely Gábor előző osztályában tanított rendezést, színházcsinálást. Életműve pedagógiai szempontból teljesen feldolgozatlan, nem mintha színháztörténészként elégedetten hátradőlhetnénk” – árulta el Jákfalvi Magdolna.

halasz

Halász Péter egyhónapos színháza 99 DVD-nyi anyagot jelent. Az 1994-es őszön minden nap több órát forgattak az esti előadásra készülve, s ennek a gigantikus mennyiségű anyagnak már a kezelése is komoly feladat. A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton megmutatjuk, milyen technikákkal lehet feldolgozni a rendelkezésünkre álló felvételeket, miképpen lehet megőrizni, egyáltalán megfogalmazni a városi legendákból lassan kikopó alkotók művészetről és tanításról szóló gondolatait” – tette hozzá a dramaturg, aki arról számolt be, hogy a rendezvénysorozat Halász színházi projektjére koncentrál, leginkább a kutatás technikájának, metodikájának és tárgyának megismertetését szeretnék elérni és bemutatják az SzFE-n folyó tudományos munka más irányait is. Arról Hogyan készül egy kortárs opera? – Tallér Zsófia és Marton László beszél majd, a kérdésre: Hogyan írjunk gyerekdarabot – Szabó Bori és Gimesi Dóri válaszol.

Mátrai Eszter Diána interjúját itt olvashatja.

süti beállítások módosítása