10 milliárd a nemzeti és a kiemelt előadóművészeti szervezeteknek

Jóváhagyta a nemzeti és kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetek jövő évi központi költségvetési támogatását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - tájékoztatta a kultúráért felelős államtitkárság az MTI-t kedden.

A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az említett kategóriákba tartozó színházak összesen valamivel több mint 10 milliárd forintos támogatásra számíthatnak jövőre. A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, míg a táncművészeti együttesek központi támogatása 104 millió forint.
Az államtitkárság közlése szerint a dokumentumokban feltüntetett összegek tervezetek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak. A támogatások minden esetben az önkormányzatokat illetik meg.
A nemzeti, illetve kiemelt intézmények támogatási arányának meghatározásakor a színházművészeti bizottság az alábbi felosztás szerint járt el: a nemzeti minősítésű szervezetek összkerete mintegy 3 milliárd forint, a kiemelt minősítésű szervezeteké több mint 7 milliárd forint.
A nemzeti intézmények között a Budapesti Operettszínház 555 millió forint, a debreceni Csokonai Színház 514, a Győri Nemzeti Színház 550,8, a Miskolci Nemzeti Színház 492,1, a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. 399,9, a Szegedi Nemzeti Színház 537 millió forint központi költségvetési támogatásra számíthat.

n_emmi_logo

A kiemelt szervezetek körén belül - működési volumenükre tekintettel - a bizottság külön értékelte a kőszínházakat (mintegy 6,5 milliárd forint), valamint a bábszínházakat (közel 540 millió forint). A kiemelt színházak között 25 vidéki és 15 fővárosi intézmény szerepel.
A táncművészeti bizottság a tervezett 104 millió forintos költségvetési keretösszegen belül a nemzeti kategóriába sorolt együttesnek (Győri Balett) a keret 55 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak (Rivalda Stúdió Művészeti Iroda Közhasznú Nonprofit Kft., Bozsik Yvette Alapítvány) a keret 45 százalékát javasolja biztosítani. A testület a Győri Balett számára mintegy 57, a Bozsik Yvette Alapítvány számára 38, a Rivalda Stúdió számára pedig 9 millió forint biztosítását javasolja.
A zeneművészeti bizottság a költségvetési keretösszegen (mintegy 1,17 milliárd forint) belül a nemzeti kategóriába sorolt együtteseknek a keret 70 százalékát, a kiemelt kategóriába soroltaknak 30 százalékát javasolja biztosítani. A nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak.
A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani.
A minősített előadóművészeti szervezetek 2013. évi központi költségvetési támogatására vonatkozó javaslatokat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadóművészeti bizottságok által készített, a Nemzeti Előadóművészeti Tanács (NEÉT) által véleményezett felosztási szabályzatok alapján hagyta jóvá. A tárcavezető a táncművészeti bizottság és a zeneművészeti bizottság támogatási összegekre vonatkozó javaslatát változatlanul, a színházművészeti bizottság javaslatát a NEÉT véleményének figyelembevételével fogadta el.

A VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatására meghirdetett pályázat eredménye itt elérhető.

MTI

süti beállítások módosítása