Csomós Miklós: 'Nívós nemzetközi színházi fesztivált szeretnénk'

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Rádió Orient műsorában vendégeskedett.

Forrás: Orient Press

„A városvezetés stratégiai ágazatként kezeli a kultúrát, kiemelten támogatja a kultúraalapú városfejlesztést. Az erre szánt összeg ugyan csökkent az elmúlt években, arányaiban mégis többet mutat. Jelenleg 9,5 milliárd forint között mozog' – mondta a Rádió Orient műsorában Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

A Rádió Orient műsorában Csomós Miklós fontos megőrzendő értékként nevezte meg a magyar főváros kultúráját. Az oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a változatos programkínálatból a Budapesti Történeti Múzeum Fény és árnyék c. digitális kiállítását, a Fővárosi Állat- és Növénykert új Varázshegyét, a megújult margitszigeti víztornyot és a Thália Színház új rádióstúdióját emelte ki.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a főváros egyik legnagyobb őszi rendezvényéről, a Café Budapest Fesztiválról is beszélt. Az esemény fő irányvonala az elektronika és a vizualitás lesz - mondta. A helyettes főpolgármester példaként a Műcsarnok falán rendezett épületfestő versenyt emelte ki. „A programkínálat igen színes: az Erzsébet téri főhadiszálláson minden este más DJ keveri a zenét, a Trafóban ausztrál vendégjáték várja az érdeklődőket. Emellett számos színházi- és táncbemutató lesz. Továbbá a kávéházakban jazzkoncerteket és táncelőadásokat rendeznek, a kortárs galériákban új tárlatok nyílnak” – adott ízelítőt a programokból a vendég.

csomos_miklos

Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala a kultúra tekintetében 3 fő területtel foglalkozik. A színházak és art mozik mellett közgyűjtemények, és egy fesztiválközpont tartozik az irányítsa alá. A főpolgármester-helyettes jelentős közgyűjteményként Budapest Főváros Levéltárát, a Fővárosi Állat- és Növénykertet és a Szabó Ervin Könyvtár hatalmas hálózatát emelte ki.

„A magyar színházi tradíciók nagyon erősek. A jövőben törekedni kell a magas színvonal megőrzésére” – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége. Csomós Miklós ezután a főváros és a kerületek kapcsolatáról ejtett szót. „Budapest kulturális élete nagyon sokszereplős. A kerületek és a főváros mellett magánszemélyek és különböző intézmények is függetlenül szervezhetnek programokat. A kezdeményezések egymás mellett léteznek, mindenki megvalósíthatja elképzelését” – összegezte a főpolgármester-helyettes.

Budapest nemcsak közigazgatási központ, hanem kulturális főváros is. A helyi kulturális életre az összes magyar büszke lehet – hangsúlyozta a vendég. „A városvezetés stratégiai ágazatként kezeli a kultúrát, kiemelten támogatja a kultúraalapú városfejlesztést. A kultúrára szánt összeg ugyan csökkent az elmúlt években, arányaiban mégis többet mutat. Jelenleg 9,5 milliárd forint között mozog” – jelentette ki Csomós.

A főváros anyagi helyzetéhez mérten támogatja a fiatal, kezdő művészeket. Csomós példaként egy október végén nyíló inkubátorházat hozott fel. „Az üresen álló iskolaépületben új kulturális központ jön létre, melyben a Független Színházi Társulatok Szövetsége (Független Előadók Szövetsége) kap otthont” – emelte ki.

A főváros a jövőben nagy hangsúlyt fektet a kortárs magyar drámák népszerűsítésére. A középiskolásoknak beavató előadásokat tartanak, amelyek során kiváló színházi szakemberek segítségével leshetnek be a kulisszák mögé. „Be kell vinni a fiatalokat a színházba, hiszen szükség van a színházi közösség utánpótlására. Ezt lépésről lépésre, a személyi feltételek biztosításával kell megoldanunk” – mondta a vendég. Hozzátette, emellett egy nívós nemzetközi színházi fesztivált is szeretnének Budapestre hozni. „Ehhez a kormányzat segítsége kell, hiszen a főváros egyedül nem tudja megvalósítani az elképzelést. A fesztiválra viszont szükség van, az egész magyar nemzeté lehetne” – zárta szavait Csomós Miklós.

Lejátszás |    MP3 letöltése

Helyesbítés

A Független Előadó-művészeti Szövetség részéről a következő helyesbítést tesszük közzé a Csomós Miklós főpolgármester-helyettes úrral folytatott, 2012. szeptember 25-én a Rádió Orient műsorában elhangzott beszélgetéshez:

A Jurányi utcában lévő elhagyott iskolaépületet a FÜGE (Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület) működtetésében vehetik birtokba a független színházi és táncos szakma képviselői, míg a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ), mint érdekvédelmi szervezet titkárságának és programjainak jelenleg a Krétakör ad otthont.

Független Színházi Társulatok Szövetsége néven nem létezik szervezet.

süti beállítások módosítása