Saját bemutatókra is készül a Thália

Saját bemutatókat is tart a most induló évadban a Thália Színház, a nagyszínpadon négy premiert terveznek, emellett a hagyományoknak megfelelően számos produkciót fogadnak be.

Sajtótájékoztatót tartottak - Tárgyalnak a Tivoli sorsáról

A színház keddi sajtótájékoztatóján Bereményi Géza igazgató elmondta: a premiereket sorra véve kiderül, hogy egyfajta történelmi körképet mutat be a Thália Színház az évadban, amely ugyanakkor a humorról is szól - ennek különböző színei jelennek meg a bemutatott darabokban a habkönnyűtől a fekete humorig.
Kálomista Gábor, a színház menedzser igazgatója kiemelte, hogy az első olyan évad előtt állnak, amelyet többé-kevésbé maguk terveztek el, már látható az irány, amely felé haladni szeretnének. "Van egy olyan "kvázi társulatunk", amely tagjainak egyeztetési jogaival rendelkezünk, tehát elsősorban a Thália Színház által létrehozott produkciókhoz egyeztetnek ezek a színészek" - fogalmazott, hozzáfűzve: velük és néhány vendégművésszel együtt meg tudják valósítani terveiket.
Kitért arra, hogy a közmédiával megkötött stratégiai megállapodás eredményeként létrejött Látvány-Rádióstúdió beváltotta a reményeket, a színház számos műsort készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA). Az együttműködés folytatódik: a közeljövőben megnyílik a közmédia közönségszolgálata a Thália Színház Nagymező utcai épületében. Emellett a két közintézmény közötti együttműködést számos ponton erősítik a jövőben.

thalia Újságírói kérdésre válaszolva Kálomista Gábor elmondta: az MTVA-tól a Thália Színház megrendelést kap, amelynek ellenértékét kifizetik, de semmilyen egyéb juttatást nem kap a színház. Tájékoztatása szerint a színház körülbelül 3000-3500 percnyi rádióműsort gyárt le az idén. Mint mondta, az összes tevékenység, amelyet a magyar közmédia megrendelésére teljesítenek, 85-100 millió forint között lesz az idén a színházi közvetítésekkel együtt.
Szólt arról, hogy a Tivolit is a Thália Színház üzemelteti, a játszóhely sorsáról folynak a tárgyalások.
Kálomista Gábor kitért arra, hogy befogadószínházként a fesztiválok szervezését is feladatuknak érzik, a megvalósítás érdekében fesztiváligazgatóságot hoztak létre. Először a határon túli színházak, majd a vidéki színházak fesztiválját rendezték meg sikerrel. Februárban a tervek szerint humorfesztivált rendeznek. Szólt arról is, hogy a Mikroszkóp teljes felújítását, átépítését tervezik, és szeretnék ha két éven belül lezárulna az átalakítások korszaka.

sajttaj

A Thália évadnyitó közleménye:

A progresszió szellemiségében

Továbbra is a „Thália progresszió” szellemiségében folytatja működését a Thália Színház. A megújult menedzsment elsődleges célja, hogy míg szoros és intenzív köteléket alakít ki a független színházi szcénával és holdudvarként gyűjti maga köré a neves szabadúszó színészeket, alternatív csatornákon közelítse meg a színházszerető közönséget. Az elektronikus médiával kiépített együttműködés és az országos kulturális eseményeken való részvétel mellett kiemelt szerepet kapnak a saját szervezésű fesztiválok is.

Az új szemlélet jegyében került megrendezésre a tavaszi évadban a Határon Túli Színházak Fesztiválja. A kulturális misszió részeként 8 színház mutathatta be a magyar közönségnek előadásait. Szeptemberben 100 százalék feletti látogatottsággal számolhatott a Vidéki Színházak Fesztiválja, amely több mint 4000 budapesti nézőt vonzott. Külsős résztvevőként a Thália Színház a Pécsi Országos Színházi Fesztiválon és Szigeten is megjelent saját előadásával, a Cseh Tamás emlékesttel.

Az Esküvőtől válóperig című darab a tavaszi évadban több mint 4000 eladott jegyet és 103,18 százalékos látogatottságot produkált. A töretlen érdeklődést példázza, hogy az őszi évad 13 előadására mára összesen 69 eladható jegy maradt.

benedek

Új strukúrában dolgoznak

„Az Esküvőtől válóperig című darab kitűnő példa a szabadúszó színészek és színházunk kapcsolatára” – mondta Kálomista Gábor menedzser-igazgató a színház sajtótájékoztatóján. „Új struktúránk lényege, hogy egy olyan művészi holdudvart alakítunk ki a Thália köré, amelyet (és amelyben) a kőszínházzal szoros kapcsolatot ápoló, elsőbbség tekintetében lojális, de egyébként szabadúszó színészek alkotnak”- tette hozzá a menedzser-igazgató.

A Thália Színház új menedzsmentje kiemelt fontosságú célként határozta meg a szoros és intenzív kötelék kiépítését a független színházi szcéna meghatározó társulataival, alkotóival. „Egy Fővárosi Pályázat és a Thália közös forrásaiból közel 10 millió forintos kommunikációs kampánnyal segítjük a független színházak érvényesülését az FTP (Független Thália Projekt) keretein belül” – nyilatkozta Litkai Gergely művészeti vezető. „Emellett olyan saját kabaré előadások kidolgozására törekszünk, amelyek a nagyszínpadon „méltó” színpadtechnikai lehetőségekkel erősítik a műfajt. Ilyen lesz a Humor forrása, ami egy új kabaré típust képvisel majd" - fogalmazott Litkai.

5 saját premierre készülnek

Az új színházi struktúrának köszönhetően 5 új premierrel készül az új szezonra a Thália, ezekről Bereményi Géza igazgató mesélt:
„Minden színházi évad egy adott téma köré épül fel, idén ez maga a történelem. Kezdetként az EMKE, ami a századfordulós Magyarországra kalauzol el bennünket, egy olyan világba, ahol nem a pajesz, vagy a bőrszín, hanem a szenvedélyek kerülnek a konfliktusok középpontjába. Második lépésben a Tanú a kommunizmus időszakát mutatja meg nekünk egy szerethető karakteren keresztül. A Bombaüzlet!? a kabaré műfaját bemutató kabarétörténeti kabaré, míg a Mesterkurzus a Szovjetunió sztálini időszakában a művészi szféra és hatalom viszonyára fókuszáló történelmi távcső. Végül napjaink kabaré történetét rajzolja meg a Thália Színház és a Mikroszkóp színpad jelenlegi állapotából kitekintő kortárs írópáros. A mai világunkban Starfactory-val érkezünk meg” – mondta Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója.

Forrás: MTI, Színház.hu, Thália Színház

süti beállítások módosítása