Novák Ferenc és Juronics Tamás a Markó-ügyről

A Népszava Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfust és Juronics Tamás Kossuth-díjas táncos, koreográfust kérdezte a Magyar Fesztivál Balett 130 milliós támogatása kapcsán. Lapszemle.

A Népszava cikkéből:

Markó Iván Kossuth-díjas táncos, koreográfus szerint az a nyílt levél, amit több mint 40 táncos írt Orbán Viktor miniszterelnöknek amiatt, hogy az általa vezetett Magyar Fesztivál Balett az idén 155 millió forint támogatásban részesült a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, önmagát minősíti.

marko

Ugyanakkor Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus kétségbeejtőnek és szomorúnak tartja, ami történt. "Nem sajnálom Markótól, kapjon pénzt. De az, hogy szinte az egész magyar táncművészet halálra van ítélve mostanában, elfogadhatatlan" - mondja. A Nemzeti Táncszínháztól is jelentős mennyiségű támogatást vontak el, az amatőr táncegyüttesek pedig egyenesen a megszűnés határára jutottak szerinte.

Juronics Tamás Kossuth-díjas táncos, koreográfus úgy véli, Markó Ivánnak sokkal több pénzt kellene kapnia, és ezzel egyenes arányban már csak azon kellene vitatkozni, hogy ehhez képest mennyit kapjon a többi társulat, például a Szegedi Kortárs Balett, amelynek Juronics a művészeti vezetője és amely éppen az idén ünnepli 25 éves jubileumát.

Juronics szerint az Orbán Viktornak írt nyílt levél semmiképpen nem arról szól, hogy Markó Iván művészi pályáját, értékét bírálná valaki, hanem arról, hogy az amúgy is szegényes gazdasági körülmények közepette ez a fajta kivételezés nagyon rosszízű. Mások, akik a szakma ítélete alapján legalább annyira értékesnek mondhatók, nem kapnak semmilyen hasonló juttatást, sőt nagyon kevés dotációban részesülnek. Juronics szerint ennél Markó Ivánnak sokkal több pénzt kellene kapnia, de ugyanolyan módon, ahogy ehhez mások hozzájutnak.

A Magyar Fesztivál Balett utolsó előadását májusban tartotta, egy évvel azután, hogy Markó Iván egy Orbán-évértékelőről távozóban azt mondta az Origo kamerájába: "Orbán Viktor miniszterelnök urat tisztelem - mondjuk ki: szeretem".

A Népszava teljes cikkét itt olvashatja.

süti beállítások módosítása