Tabutémák a Ciróka Bábszínházban

Izgalmas produkciókkal, különleges vendégelőadásokkal, új és régi játékokkal várja a kicsiket és a nagyobbakat az idei évadban a kecskeméti Ciróka Bábszínház. Többek közt a válásról is szólnak majd a mese nyelvén - mesélte a baon.hu-nak Kiszely Ágnes, akit már negyedik ciklusára választottak újra az intézmény élén.

Kiszely Ágnes igazgató a baon.hu-nak elmondta, október 19-én két premierjük is lesz: a Kisteremben az Agyagból gyúrt meséket mutatják be, amely a Summa Artium díjra jelölt Kenyérből kelt mese című előadás folytatása lesz, Zalán Tibor szerzői tollából. A Nagyteremben pedig a népszerű cseh mesekönyv két főszereplője, Mach és Sebesztova várja a nézőket, a színpadi változatot Vörös István készítette, a történetet Bartal Kiss Rita viszi színre.

Készülnek a négy rangos díjjal jutalmazott Gabi és a repülő nagypapa című darabuk "folytatására" is. Az előző évadban született előadáshoz, amely a halál témáját dolgozza fel a gyermekek nyelvén, interaktív kiállítás is kapcsolódott. A kecskeméti iskolákban mutatták be a rendhagyó tárlatot, sőt jeleneteket is láthattak a gyerekek az előadásból.

"Ezeken a különleges találkozókon is kiderült számunkra, hogy közönségünk várja a darab folytatását, hisz nagy szükség van arra, hogy olyan komolyabb témákról szóljunk a színház eszközeivel, amelyeket otthon vagy az iskola keretei között nehéz feldolgozni. Egy ilyen - sajnos nagyon sok kis- és nagy gyereket - érzékenyen érintő téma a válás, amely számtalan kérdést vethet fel bennük. Ezekre a kérdésekre igyekszünk majd a gyerekek nyelvén választ adni a Csomótündér című mai mesénkkel, amelynek november végén lesz a bemutatója" - tájékoztatott Kiszely Ágnes.

Gimesi Dóra meséjét Kuthy Ágnes állítja színpadra, ehhez is terveznek egy vándorkiállítást, sőt egy kiadványt is készítenek a kísérő tanárok számára, hogy segítséget nyújtsanak a téma feldolgozásához.
2013-ban lesz a premierje a Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című előadásnak, amelyet Berecki Csilla, végzős egyetemi hallgató rendez, és a szintén egyetemi hallgató Fekete Ádám ír színpadra. Emellett természetesen folytatódnak a népszerű babaelőadások is, ebben az évadban újabb darabot szeretnének bemutatni a 3 év alatti közönségnek.

186786_babszinhazAgyagból gyúrt mesék próbái - Szörényi Júlia és Aracs Eszter (Fotó: baon.hu)

A Ciróka Bábszínház hosszú idő után újra határon túli magyar gyerekeknek is játszhat: október első hetében ugyanis Ungváron vesznek részt egy nemzetközi bábfesztiválon a Kenyérből kelt mesével, amit még egy kárpátaljai településen is bemutatnak majd.
A Pestiek a Budai utczában című felnőtt sorozatról az igazgatónő elmondta, ezúttal olyan előadásokat hívnak meg, amelyek kifejezetten a középiskolás korosztályt szólítják meg, tabunak számító témákkal kapcsolatban, mint például a drog, a diák-tanár konfliktus, az öngyilkosság vagy az internet veszélyei. Az előadások után drámapedagógus segítségével dolgozzák majd fel a látottakat a fiatalok.

Műhelymunkára is várják a középiskolásokat: közel 30 millió forintot nyert a színház a TÁMOP pályázatán egy kétéves diákszínjátszó, kézműves, vers- és prózamondó projectre a Kecskeméti Főiskolával, a Katona József Gimnáziummal, illetve a Humán Szakközépiskolával együttműködve, ennek köszönhetően biztos alapot kapott a Lazarcú Maszkák csoport működése, illetve a Nyitott műhely bábos tábor.
Folytatódik ebben az évadban is a hétvégi előadások közönségének Mesébelépő játéka, a Móra Kiadóval, illetve a kecskeméti Libri könyvesbolttal közösen szervezett új játékuk pedig minden korosztálynak szól. Ennek keretében valamennyi előadáshoz ajánlanak majd könyveket, hogy olvasásra, tudásuk gyarapítására ösztönözzék közönségüket, ehhez kiadványt is készítenek majd.
Kiszely Ágnes elmondta, sajnos sem tavaly májusban, sem idén októberre nem tudták megszervezni az Országos Bábszínházi Találkozót, ugyanis a pályázati feltételek megváltozása miatt nem sikerült megteremteni a rendezvény pénzügyi forrásait.

"Most azon munkálkodunk, hogy a POSZT-hoz hasonlóan állandó támogatottsága legyen a fesztiválnak, hogy minden második évben biztos pénzügyi alappal rendelkezzünk a pályázatokhoz. Így - reményeink szerint - jövő tavasszal újra a bábos szakma találkozóhelye lesz Kecskemét" - zárta a tájékoztatást a Ciróka Bábszínház vezetője.

Forrás: baon.hu

süti beállítások módosítása