1,7 milliárdból kell felújítani az Erkel Színházat

"A közelgő rekonstrukció során a homlokzat, a közönségforgalmi terek és a mellékhelyiségek újulhatnak meg" – mondta Mozsár István, az operaház megbízott ügyvezető-műszaki igazgatója, aki a tervekről beszélt a Magyar Hírlapnak.

Az Erkel Színház közelgő rekonstrukciója során a homlokzat, a közönségforgalmi terek, mellékhelyiségek és belső terek újulhatnak meg – számolt be a lapnak Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető- műszaki igazgatója.

erkel

Az Erkel az első átépítés előtt

"Neves színházi-operaházi szakemberekkel konzultáltunk - köztük például Szinetár Miklós egykori főigazgatóval, Borsa Miklós egykori műszaki igazgatóval -, hogy ők mit és hogyan újítanának fel" – mesélte Mozsár István. Arról is beszélt: bár ötféle "csomagot" tettek a kormány elé, csak a már korábban is megígért 1,7 milliárd forintot ítélték meg a felújításra, így sok mindent át kellett gondolniuk. Például fölösleges volna a zenekari árkot most úgy újjáépíteni, hogy valamikor a jövőben csak egy gépészetet kelljen alá szerelni, amellyel megemelhető lenne. Az "újragondolt" csomagban ezért a lehető legtöbb és legszükségesebb felújítás szerepel most. A megújított homlokzaton és a közönségforgalmi tereken, mellékhelyiségeken túl a jelenleg érvényes tűzrendészeti szabályoknak megfelelően átrendezik a széksorokat, újrafestik a falakat, és szeretnék megnyitni a rendezvényhelyszínnek a teraszt a tetőn. "Úgy tervezzük, hogy multifunkcióssá alakítanánk más tereket is, így nemcsak este nyithatna ki a színház, hanem használni lehetne napközben is, például bérbe lehetne adni konferenciákhoz, programokhoz" - sorolta az elképzeléseket az igazgató.

Nagyobb színpadtechnikai beruházásokra azonban a fentiek miatt nem kerülhet sor, így nem lesz forgószínpad, az említett süllyeszthető-emelhető zenekari árok sem épül meg, ám elengedhetetlen a hátsószínpadtechnika gépesítése és lámpapark beszerzése, amelyre 400 milliós nagyságrendű forrás jut - hangsúlyozta Mozsár István.

"Vállaltuk, hogy márciustól már próbaüzem lesz, ezért összevontuk a tervezési és engedélyeztetési pályázatokat, ezzel a közbeszerzés idejét lerövidíthetjük. Az is okot ad erre, hogy az 1,7 milliárdból nem telik új épületszárnyra a színpad mögött, azaz más az engedélyeztetési eljárás" - hangsúlyozza Mozsár István. A vezetőség szándéka szerint november elején indulhat a munka - ha nem lesz fennakadás a közbeszerzési eljáráson.

A teljes cikket itt olvashatja.

Forrás: Magyar Hírlap, Imedia

 

 

süti beállítások módosítása