'A művészi szabadság evidencia' - L. Simon a 18. Polgári Gondolán

A kormányzat felsőoktatási, illetve kulturális programjáról számoltak be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetői a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) által szervezett 18. Polgári Gondolán szombaton Budapesten.

A 18. Polgári Gondolán Balog Zoltán miniszter, az MPEE elnöke és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár mellett felszólalt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon László a kormányzati struktúráról szólva azt mondta, a hét államtitkárságot tömörítő "humán csúcsminisztériumhoz" tartozásnak vannak előnyei és hátrányai is, de a jelenlegi struktúra kedvezőbb a szocialista kormányokénál, melyekben a kultúra "az oktatás kistestvére" volt.
Mint kiemelte, a kormányzatnak különböző rétegek kulturális ízlésére és elvárásaira kell tekintettel lennie. Sokszor komoly ellentét érzékelhető a polgári ízlés és a művészi szabadságból adódó jelenségek között, de "számunkra a művészi szabadság evidencia, autonóm és sérthetetlen. Mindig lesznek, akik leveleket írnak, hogy tiltsunk be kiállításokat és színházi előadásokat, de ilyet nem fogunk tenni" - jelentette ki.

gondolaL. Simon László  súlyos problémának nevezte a kulturális ízléssel kapcsolatos erős korosztályi törésvonalat is, hangsúlyozva a negyven év alattiak megszólításának fontosságát. További kérdés, hogyan találhatók meg a helyes arányok a hagyománytisztelet és a változó világ, eszközhasználat, kommunikáció miatt jelentkező kulturális minták között - vetette fel, hozzátéve: a megoldás a kiegyensúlyozott megközelítésben van.
Az eredményeket ismertetve az államtitkár felidézte: fél éve átalakították a Nemzeti Kulturális Alapot, amely soha nem látott nagyságú költségvetésből gazdálkodva immár új szellemiségű pályázatokat ír ki. "Nem az a feladatunk, hogy életképtelen formákat mentsünk át a jövőbe, hanem hogy értékes tartalmakat (...) A némafilmeket sem tartották életben mesterségesen a hangosfilm megjelenése után" - szólt a változás szükségességéről.
Emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb átalakulás a közgyűjteményi területen várható; a korábban megyei fenntartású múzeumokat a helyi önkormányzatok kezelésébe adó törvényről jövő héten szavaz az Országgyűlés. Az örökségvédelemnél nem minden a kulturális kormányzat elképzelései szerint alakult - ismerte el az államtitkár, hozzátéve azonban: figyelembe kell venni a nemzetgazdasági szempontokat is, mert gazdasági fejlődés nélkül nem létezhet a kultúra sem.

gondola2 Beszámolója szerint fontos pontokon módosították az előadó-művészeti törvényt, a színházi támogatások odaítélésénél így már a szubjektív elemek is figyelembe vehetők. Nagy változást hoz a Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válása is, amivel a magyar művészeti élet nagy esélyt kap - vélekedett.
L. Simon László  óriási eredményként értékelte, hogy jövőre 12,9 százalékkal, 32 milliárd forintra nő az államtitkárság költségvetése, kiemelve, összességében csaknem 100 milliárd forintot szán a kormányzat kultúrára 2013-ban.

süti beállítások módosítása