A színházi Gondozóról mesélt a két szervező

Megkezdte működését a Gondozó Színház a VIII. kerületben. A két szervezővel, Budai Gézával és Galkó Jankával beszélgetett az Ellenfény. Szemléztük.

Az ellenfény.hu cikkéből:

"Felhegesztettük a csöveket a reflektoroknak, a kábelezés nagy része kész van. Készülnek a színpadelemek. Körbe függönyöket teszünk fel, a drótkötél megvan, a feszítőrendszer megvan, a függönyök holnap érkeznek" - számolt be Galkó Janka az építési munkálatokról szeptemberben. 

"Egyik este eszembe jutott, hogy a kert teljesen olyan, mint a Portugál díszlete, és hogy milyen érdekes volna itt megcsinálni azt az előadást. Elkezdtünk ötletelni, hogy jó lenne, ha akkor már más előadások is ide jöhetnének, de akkor azoknak kell egy jó tér... Először a padlás került szóba, de ott nem lehetett a közeli hostel miatt, aztán jött szóba a hangár" - mesélte Budai Géza, hogy jött az ötlet, hogy színházat hozzanak létre a Gondozó Kert hangárjában. Hozzátette, a későbbiekben szeretnének Zenei Szabadkört is létrehozni és hosszútávon eljutni egy összművészeti csoportosulásig.

A szervezők elárulták, amúgy is mindketten színházzal foglalkoznak, Géza többfelé világosít, hangosít, Janka pedig szcenikus hallgató.

"Azzal szoktunk viccelődni: Nem lesz munkád, ha végzel? Sebaj, építs magadnak egy színházat. Persze ez nem egy olyan színház, mint mondjuk a Radnóti vagy a Katona, nem ástunk alapot, és nem hordtunk követ, de valami építésről van szó akkor is" - mutatott rá Galkó Janka.

gondozo

Budai Géza elmondta, fontosnak érzik az összefogást, ezért az a  jelmondatuk, hogy 'a színház, a kultúra közösségi'. Saját bevallásuk szerint jó viszonyt ápolnak a közeli Zöld Macska Diákpincével, a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel, szeretnék a Malomudvar Színházi Műhelyben már elkészült produkciókat is elhozni a Gondozóba.

Galkó Janka elmesélte, több éve nézi azoknak a társulatoknak az előadásait, akik a három napos megnyitó fesztiválon részt vettek. "Az Apró Színház, a pápai Teleszterion, az inárcsi KB35, ugyanúgy, mint a budapesti Trainingspot és a Radikális Szabadidő Színház vagy a Grecsó Zoli féle Willany Leó Improvizációs Táncszínház, mindegyike erősen a közösségi alkotásra építő műhelyek. Gyakran teljesen támogatás nélkül működnek, a fennmaradásért küzdenek. Nincsenek egyedül. Azoknak, akiknek nem sikerült strukturális hátteret létrehozni, szeretnénk megkönnyíteni az életét, segítünk a pályázatok jogi lebonyolításában, javítani a technikai feltételeket. A Gondozó Színház színházi gondozó is szeretne lenni. Még lehet csatlakozni hozzánk, kiírtunk egy befogadói pályázatot is azoknak a csapatoknak, amelyek szintén hasonló helyzetben vannak" - hansúlyozta Galkó Janka.

Budai Géza pedig arról számolt be, szeretnék utaztatni az előadásokat vidékről Budapestre és viszont. Ehhez azonban már anyagi támogatásra lesz szükségük vagy az államtól, vagy mecénásoktól, szponzoroktól, ugyanis maga a fesztivál és a hely eddig önerőből készült, felajánlásokkal és önkéntes munkával.

Galkó Janka a Gondozó Színház támogatói rendszeréről elmondta, minél több előadást néz meg valaki, annál olcsóbb lesz a következő. Az első előadás 1000 forint, a második 800, a harmadik 600 és így tovább, míg a hatodik előadás már ingyenes, de fizetősek mellett lesznek ingyenes programok is.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása