Kiváló minősítést kapott a THEALTER

Az értékelés szerint nagy mesterségbeli tudás és magas művészi színvonal jellemzi a szegedi független színházi fesztivált.

"Már a fesztivál megrendezése is igen fontos, hiszen e területet egyedül ez az eseménysorozat törekszik bemutatni, magyar és nemzetközi szinten is. Az, hogy a független színjátszás és Szeged neve így összekapcsolódik, mindenféleképpen érdem” – idézték a több mint két évtizedes múltra visszatekintő fesztivált szervező Magyar Alternatív Színházi Közösségnél (MASZK) a minősítők indoklását.

A szervezetnél arról számoltak be: az országos fesztiválszövetségeket képviselő öttagú Szakmai Intéző Bizottság folytatta le a mindenre részletre kiterjedő minősítési eljárást, és ítélte meg a Kiváló Művészeti Fesztivál védjegyet a szegedi THEALTER fesztiválnak.

thealter

A minősítési jelentésben többek közt az olvasható, hogy a fesztivál koncepciója az elmúlt 22 év során "fokozatosan fejlődött, minden évben kiegészül, erénye, hogy a folyamatos változások ellenére egységes egész maradt,” és előadóira, közreműködőire pedig „nagy mesterségbeli tudás, magas művészi színvonal" jellemző.

„A MASZK Egyesület tevékenységének köszönhető elsősorban, hogy a független színjátszás Szegeden talált állandó otthonra, jelentősen erősítette e folyamatot az ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ működése is” – írja a minősítő bizottság

Az értékelés egyenesen „nemzeti értékként” említi, hogy „a határainkon túl kialakult alternatív színjátszás legjobb alkotásainak, társulatainak bemutatása nélkül nem lehet teljes az a körkép, amit a fesztivál bemutat. Így a szervezők e területet is következetesen beépítik a programba.”

A jelentés - mely az az idei fesztivál tapasztalatainak összegzése nyomán készült  -  megemlíti azt is, hogy „igen impozáns számok írhatóak le” a szegedi seregszemléről.

Ahogy arról akkor mi is beszámoltunk: az idei fesztiválon 7 nap alatt 8 ország 23 színházi alkotócsoportja mutatkozott be, melyből 8 ősbemutató volt, 5 csak Szegeden, és a közönség összesen csaknem 60 eseménnyel találkozhatott 15 helyszínen.

süti beállítások módosítása