'Lőttek az Olimpiának' - Magányos cédrus a József Attila Színházban

Október 22-én mutatta be a József Attila Színház Nádai Péter a Magányos cédrus című darabját, amely egy csaknem három évtizeddel korábbi sporttörténethez nyúl vissza, amikor bejelentették, hogy Magyarország is bojkottálja az 1984-es, Los Angeles-i olimpiát. A szerző egy olimpiai éremesélyes pillangóúszót választott főhősül, aki a felkészülés kellős közepén azzal állít haza, hogy lőttek az olimpiának.

1

Ajánló:

A fiatal szerző, akinek ez az első színpadi bemutatója, hitelesen ábrázolja a 80-as éveket, illetve azokat a napokat, amikor 1984-ben váratlanul kiderült, hogy nem veszünk részt a Los Angeles-i olimpián. Ez egy család életét alaposan felkavarja, hiszen a fiatalabbik fiú éremesélyes pillangóúszásban. A család többi tagja - az 56 miatt börtönviselt mellőzött író, a bátyja, (aki viszont sikeres Színész), nagyobbik fia, aki éppen az akkori egyetlen párton keresztül akar karriert csinálni, és a hozzájuk tartozó feleségek (van, aki már a negyedik ebben a műfajban), valamint a nyugdíjas főorvos nagyapa - a szokásos családi ebéden találkozik, ahol váratlan fordulatok után még váratlanabb események történnek.

2

Dobor Dezső írása és villáminterjúja a szerzővel a mob.hu-ról:

Mi kötheti össze legegyszerűbben a kajakost, a cselgáncsozót, a kézilabdást, a sportlövőt és a műugrót?
Természetesen az olimpiai csapattagság. Vannak persze kivételek. Egyes bajnokokat éppen az hoz egy zászló alá, hogy sajnos akadt olimpia,  amikor nem lehetett ott a magyar zászló a bevonulási ceremóniákon.
Először 1920-ban fordult ez elő, mint az első világháborúban vesztes nemzet nem kapott meghívást a MOB.
1984-ben viszont a MOB tagság szavazta meg, hogy visszatartja a magyar sportolókat Los Angelestől.
Bakos György, Gáspár Tamás, Nagysolymosi Sándor , Somogyi Miklós, Fábián László, Mizsér Attila, Szombathelyi Tamás, Kotroczó Lászlóné, Kolczonay Ernő, Stefanek Gertrud, Kovács Edit, Jánosi Zsuzsa, Győrffy Katalin, Szőcs Zsuzsanna életében így nem az együtt megélt sikeres olimpia élménye a közös, hanem az, hogy ők az akkori szocialista országok  úgynevezett ’olimpiapótló’ versenyének aranyérmesei (közülük csak az öttusázó Fábián és Mizsér lettek tényleges olimpiai bajnokok négy évvel később. A bojkottáló nemzetek ’Barátság’ névre keresztelt versenyének magyar érmesei közül 1988-ban Szöulban aranyérmesként ünnepeltük Kőbán Ritát, Gyulay Zsoltot, Borkai Zsoltot, Csongrádi Lászlót és Gedővári Imrét is.)

A szégyenteljes döntésre tekint vissza 28 évvel később Nádai Péter "Magányos cédrus" című darabja, melyet október 22-én és 23-án mutatott be a József Attila Színház társulata, Jászai Mari díjas színészek sokaságát felvonultatva, Hirtling István, Fehér Anna, Újréti László, Vallai Péter szereplésével. A Kőváry Katalin rendezte előadás hitelesen ábrázolja a 80-as éveket, illetve azokat a napokat, amikor a politikai okokból megszületett döntés és annak minden hatása feldúlta egy család életét.  Az olimpiai éremesélyes pillangóúszó beállít a hírrel és a szokásos családi ebéden váratlan fordulatok után még váratlanabb események történnek.

3- Mi volt a motiváció a téma kiválasztásánál?
- A cunami hatású távolmaradás mindent felborít maga körül. A családi titkok és hazugságok hálóját megbontja a bojkott híre, és a lelepleződés szükségszerűen fájdalmas és megrendítő. A darabban van egy visszatérő mondat: „Mindenki élete tele van olyan történetekkel, amiket el kell mesélni.” Magyarországon sajnos sok tekintetben hiányos a múltbeli események kibeszélése. Ez természetesen érinti a politikai elitet is, de a hétköznapibb szinteken is megjelenik. Azért lenne fontos, hogy mindenki elmesélje a maga súlyos történeteit, mert ez segíthetne megérteni a mostani életünket. A múlttal nem lehet szembe fordulni, viszont felidézni, kutatni, megismerni lehet, sőt elengedhetetlen – vallja Nádai.
- Konzultált-e  olyan sportolókkal, akik megszenvedték az akkori eseményeket?
- Nem, viszont több napot is könyvtárazással és kutatással töltöttem. A távolmaradásunk az olimpiától nagyon szomorú történet, érdekes volt elolvasni, hogy ki mit nyilatkozott vagy írt 1984-ben, illetve később hogyan emlékezett vissza az eseményekre a rendszerváltás után.
- Érdekes a címválasztás. Van lelki, eszmei rokonság Csontváry festménye és az Ön Magányos cédrusa között?
- Sajnos erre a kérdésre nem tudok úgy válaszolni, hogy ne áruljak el túl sokat. Aki megnézi az előadást, szerintem érteni fogja a címválasztást.

Dobor Dezső, mob.hu

4

Fotó: jozsefattilaszinhaz.hu

Nádai Péter: Magányos cédrus
Stúdió-előadás a József Attila Színház Nagyszínpadán
Bakonyi Róbert     HIRTLING ISTVÁN
Ági, a felesége     FEHÉR ANNA
Attila, a gyerekeik     SZÉLES TAMÁS
Zsombor     GÖNCZY ATTILA
Bakonyi Miklós, Róbert bátyja     VALLAI PÉTER
Nagy Márta, Miklós (negyedik felesége)     BOTOS ÉVA
Zsuzsa, Attila felesége     KECSKÉS KARINA
Windeck Dezső, Ági édesapja     UJRÉTI LÁSZLÓ
Díszlet- és jelmeztervező     Dőry Virág
Rendezőasszisztens     Molnár Szilvia
Rendezte     KŐVÁRY KATALIN

süti beállítások módosítása