Erdélyi Művészeti Központ létrehozásáról döntöttek

Erdélyi Művészeti Központ létrehozásáról döntött a székelyföldi Kovászna megye önkormányzata a Székely Nemzeti Múzeumban tartott kihelyezett ülésén csütörtökön.

A megyei önkormányzat közleménye szerint az Erdélyi Művészeti Központ az önkormányzat által fenntartott sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum keretében kezdi el működését. Az intézmény célja összegyűjteni, megőrizni, és bemutatni az 1945 utáni erdélyi magyar modern, valamint kortárs képzőművészeti alkotásokat.
A tanácsülést követő sajtótájékoztatón Vargha Mihály, a múzeum igazgatója kifejtette: azért kell egyelőre központról beszélni, nem pedig múzeumról, mert az intézményből csak akkor lehet teljes értékű múzeum, ha elkészül saját épülete. Hozzátette, hogy a központ számára felajánlott 45 műtárgyból és a múzeum saját állományából nemsokára meg is szervezik az intézmény első kiállítását.

n_articleFotó: manna.ro

A múzeum létrehozásával Székelyföld összerdélyi feladatot vállal - mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. A majdani múzeum számára már telket is vásárolt az önkormányzat: ezen található egy kiállítótérnek is alkalmas épület, amelyet már a jövő évben felújítanak.
"A kulturális önrendelkezés jegyében ki kell építenünk azt az intézményrendszert, amely teljes egészében megfelel a magyar társadalom kulturális és oktatási igényeinek" - jelentette ki Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keretében létrejött Kulturális Autonómia Tanács elnöke. Az erdélyi művészeti értékek tervszerű összegyűjtésével, feldolgozásával, bemutatásával régi adósságot törlesztenek - tette hozzá. 
Kósa András László, a Balassi Intézet Bukaresti Magyar Kulturális Központjának igazgatója a magyar kulturális kormányzat nevében üdvözölte a közgyűjtemény létrehozását; hangsúlyozta, hogy a központ létrehozása az egyetemes magyar kultúra számára is fontos.

MTI

süti beállítások módosítása