Jubilál Pintér darabja - Parasztopera 250!

A Parasztopera című előadás kétszeres jubileumot ünnepel októberben: a Pintér Béla és Társulata tíz éve műsoron lévő darabját 250. alkalommal láthatja a közönség a budapesti Szkéné Színházban szerdán.

„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.
Akinek tetszik, nézze meg többször is!
Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” Pintér Béla

A független színház legsikeresebb produkciója, a "komolyan elénekelt véres cselekmény" dupla jubileumát este 8 órakor ünneplik: a Parasztopera-előadást követő mulatságon fellép Szalóki Ági, Dresch Mihály, Wahorn András és a Szakértők zenekar is - közölte a társulat az MTI-vel.

Darvas Benedek és Pintér Béla alkotásában egy balladai történetet dolgoztak fel operaformában. A darab zenéjének alapját az erdélyi magyar népdalok és a barokk vonószene adja. Az eleven humorú recitativók, a természetes stílusú énekbeszéd a későbbiekben a társulat védjegyévé vált. A produkciót a kortárs magyar színháztörténet egyik legjelentősebb felfedezéseként tartják számon.

parasztopera

A 2002-es bemutató óta tizenhárom nyelvre átültetett előadás sok szakmai díjat kapott bel- és külföldön. Beutazta Európát, meghívást kapott az Egyesült Államokba, méltatta a Le Monde és a The New York Times.


szólj hozzá: Parasztopera (részlet)

A darab önálló érvényességét Mohácsi János több díjat nyert rendezése is bizonyítja, legközelebbi bemutatóját Szikszai Rémusz jegyzi Temesváron.

Pintér Béla 1998-ban alapította színházát, saját darabjait állítja színpadra és játszik is a művekben, előadásainak a Szkéné Színház ad otthont. A társulat, amelynek repertoárján 15 darab szerepel, jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját.

süti beállítások módosítása