Boyle Frankenstein-je az Urániában

A londoni Nemzeti Színház Danny Boyle által rendezett Frankenstein darabja ismét megtekinthető az Urániában a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Az ikonikus karakter története a 19. század elején kezdődött, mikor egy alig tizenkilenc éves fruska írt egy sztorit egy bizonyos orvosról és az ő emberszörnyéről. Azóta a Frankenstein név olyan kulturális origóvá vált, amit garantáltan mindenki ismer, aki írójáról, Mary Shelleyről és Percy Bysshe Shelley angol költőhöz fűződő kalandos viszonyáról még sosem hallott.

Mary Shelley Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című gótikus horrorja még most, kétszáz évvel később sem hagyja nyugodni az emberek fantáziáját. Manapság pedig, amikor a tudomány fejlődése a beláthatatlan határát súrolja, és az emberi élet megteremtése egyre kevésbé hat fikciónak, kérdései erkölcsi határokról és orvosi etikáról talán még aktuálisabbak.

A londoni National Theater Frankensteinjének koncepciója a shelley-i alapokhoz fordul vissza, névtelen Teremtménye pedig esendőbb és emberibb, mint valaha. Mert a Teremtmény eredendően nem volt gonosz, nem volt otrombán mozgó, beszédre, gondolkodásra képtelen gépszerű lény, ez a kép bennünk csak a tucathorrorok és harmadrangú ponyvák adaptációit követően alakult ki. A brit színpadi feldolgozást megálmodó Nick Dear író és az Oscar-díjas Danny Boyle rendező (Trainspotting, Gettómilliomos, 127 óra) egy olyan Teremtményt gyúrt meg, aki beszél és érez; olyat, aki intelligens.

frankenstein_boyle_poster

A darab elképzelésének magva pedig két színész, akik estéről estére váltogatják a két fő karakter, Victor Frankenstein és a Teremtmény szerepét, akik képesek arra, hogy napról napra a másik bőrébe bújjanak. A választás Johnny Lee Millerre (a Trainspotting Beteg Fiúja) és Benedict Cumberbatchre (a BBC Sherlock sorozatának címszereplője) esett.

Előadások az Urániában:

  • 2012. október 22. 19:00 (Benedict Cumberbatch - Victor Frankenstein, Jonny Lee Miller -Teremtmény)
  • 2012. október 29. 19:00 (Benedict Cumberbatch - Teremtmény, Jonny Lee Miller - Victor Frankenstein)

Forrás: kultblog.hu

süti beállítások módosítása