Egri Csillagok ősbemutató a Pannon Várszínházban

Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényének új színházi adaptációját mutatja be novemberben a veszprémi Pannon Várszínház társulata.

A darab ősbemutató, mert a regényt teljesen új, zenés játék formájában viszik színre, amelyben a Pannon Várszínház teljes társulata játszik. Az egri vár ostromáról szóló mű legutóbbi színházi változata egy musical, de ez nem az - mondta Vándorfi László színházigazgató, aki a regényt újból színpadra alkalmazta és rendezte.
Az igazgató hangoztatta: a produkció egyik újdonsága, hogy "lélegzetelállító módon idézi meg a csatajeleneteket, virtuóz koreográfiák teszik színessé a regény táncos képeit". Az előadás a romantikus történelmi regény cselekményét hűen követi, hű a szerző mondataihoz, mondanivalójához, megszólaltatja a kor hangulatát idéző autentikus népi zenéket.
Vándorfi László szerint magyar színpadon ilyen méretekben még nem jelenítették meg a harci jeleneteket: az akrobatikát és a vívójeleneteket Gyöngyösi Tamás, a Színművészeti Egyetem tanára, a kort idéző magyar és török táncokat Juhász Zsolt Harangozó-díjas koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője alkotta meg. Vezető koreográfusként Krámer György Harangozó-díjas koreográfus, a Pannon Várszínház újonnan alakult tánctagozatának vezetője gondoskodott a mozgásvilág egységéről. 

egrivar

A közönség igazi kardokat és valódi eséseket láthat a színpadon, ahol az igazgató szerint a díszlet is különleges: a sűrű helyszínváltoztatásokat háromszoros forgószerkezettel és rengeteg látványelemmel jelenítik meg.
A kétfelvonásos, keleti és magyar harcművészeti elemekkel színesített előadás a terjedelmes regényhez viszonyítva rövid és sűrű. A regényt újraolvasva mai "interpretáció" született, amely a hazaszeretetet konkrét helyzetekben, nem szlogenszerűen vagy felületesen eleveníti meg - fogalmazott Vándorfi
Gárdonyi korabeli történelemszemlélete időnként ironikus, humoros, vagy metsző gúnnyal teli figurákat és helyzeteket teremt, amelyek érdekes fénytörésbe helyezik a cselekményt. A produkció célratörő és hatásos, minden felesleges 'locsi-fecsitől' mentes - jegyezte meg.
A kötelező olvasmányt feldolgozó zenés darabot először a Pannon Várszínház jelenlegi játszóhelyén a veszprémi Városi Művelődési Központban november ötödikén a szakmai közönségnek, pedagógusoknak és a sajtónak mutatják be, míg november nyolcadikán az ifjúsági bérlettel rendelkezők tekinthetik meg. Később a színház bérletes előadásai között Inotán a Retro Színházban, Sümegen és januárban Veszprémben láthatja a felnőtt közönség.

MTI

süti beállítások módosítása