L. Simonék videóüzenetet küldenek a függetleneknek

Videóüzenetben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a függetlenek tiltakozására a zárolás ellen. "Döntéseink hátterében durva kényszer áll" - mondják.

A FESZ csütörtök délelőtt közzétett üzenetében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a minisztériumoknál elrendelt zárolások következményeként tovább késhetnek vagy akár csökkenhetnek is a független társulatok számára már megítélt működési támogatások. Figyelmeztettek arra is, hogy a támogatások hiányában vagy csökkentésével a független színházak működése ellehetetlenül, 2013-ra eltűnhetnek a magyar színházi palettáról.
Az államtitkárság csütörtökön délután nyilvánosságra hozott döntése értelmében - a tárcát érintő zárolások miatt - az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy száz független előadóművészeti szervezet egységesen a korábban jelzett támogatás kétharmadát, összesen mintegy félmilliárd forintot kap csak meg.

Hammerstein Judit az Emmi válaszvideójában kiemelte: éppen ez a kormány az, amely először támogatja a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) működését. 
L. Simon László arról beszélt, hogy a kultúráért felelős államtitkárság 23 saját intézményt működtet, mindezek mellett sok száz közgyűjtemény, közművelődési intézmény és számos színház költségvetéséhez kell hozzájárulniuk.
Húsz évvel a szocializmus bukása után nem lehet kizárólag az állam kötelessége a művészeti szervezetek fenntartása. Egy-egy újszerű kulturális kezdeményezésnek akkor lehet jövője, ha az állami források mellett a közönség támogatására is számíthat - mutatott rá a kulturális államtitkár.
Cser-Palkovics András azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti munka során kiállnak a kultúrára szánt források növelése mellett, de a költségvetés egyensúlyára is tekintettel kell lenniük.
Halász János szerint döntéseik hátterében egy durva kényszer áll. "A szocialisták úgy adósították el az országot, hogy éppen ezekben az években kell a legmagasabb törlesztőrészleteket visszafizetnünk. Magyarországnak háromszor annyit kell törleszteni, mint a környező országoknak" - fogalmazott, hozzátéve: az, hogy a kultúrára most ennyi pénz jut, ennek köszönhető.
A válasz videoüzenetet szintén jelbeszéd zárja -akárcsak a függetlenekét-, a feliratozásban a következő szöveg olvasható: "Magyarország jelenlegi nehéz helyzetében mindenki áldozatvállalására szükségünk van, hogy hosszú távon erős, független országban élhessünk, ahol van elegendő közösségi forrásunk a kultúrára, és ahol van nyitott, érdeklődő és fizetőképes közönsége a kortárs magyar művészeti törekvéseknek".

A függetlenek üzenetét itt elérhetik.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása