Szögi Csaba: "Van három hónapunk"

Megszűnés fenyegeti a Közép-Európa Táncszínházat a folyamatosan csökkenő állami támogatások és a pályázati források késlekedése miatt. A társulat támogatói kártya kibocsátásával próbál forrásokhoz jutni - számolt be Szögi Csaba társulatvezető az MTI-nek.

A 2012-ben újra megnyitott Bethlen Téri Színházzal közösen rengeteg tervük van még, de ahhoz, hogy ezt a kritikus időszakot átvészeljék, a közönség támogatására is szükségük van. Ehhez közösen támogatói kártyát adnak ki 5000 forinttól, amellyel különböző kedvezményeket vehet igénybe a néző, aki azzal is támogathatja életben maradásukat, ha jegyet vesz a színház előadásaira - írják.
Az idei évadtól profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A hely 16 éve a Közép-Európa Táncszínház otthona, mostantól azonban nem csak a kortárs tánc szerelmeseinek kínál programokat.

szogi Szögi Csaba alapító-igazgató az MTI-nek szombaton elmondta: remélik, hogy életben maradhatnak, mivel az a pénz, amely a zárolás nyomán megmaradt, csupán a Bethlen Téri Színház fenntartására elegendő. "Ha a hely megszűnik, akkor pedig nincs hol működjön a Közép-Európa Táncszínház" - mutatott rá.
Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben még 40 millió forint volt a Közép-Európa Táncszínház pályázati támogatása, emellett a minisztérium a Bethlen Téri Színházat is fenntartotta 2011. december 31-ig. Idén a zárolás után már csak 17,16 millió forint támogatással számolhat a társulat.
Mint elmondta, pályázási lehetőségeik megszűntek, miközben folyamatosan dolgoztak, bevételüket, nézőszámukat növelték, külföldi lehetőségeiket bővítették. Azonban a lehetőségek ilyen drasztikus, hirtelen eltűnését lehetetlen pótolni - mutatott rá.
Szögi Csaba tájékoztatása szerint a jelenleg rendelkezésükre álló összegből a Bethlen Téri Színház a Közép-Európa Táncszínházzal együtt február végéig működhet. "Van három hónapunk, hogy kitaláljunk valamit. Reménykedünk benne, hogy hazai társadalmi szerepvállalással meg lehet menteni Magyarország elsőként alakult táncszínházát" - fogalmazott az alapító-igazgató.

 

A Közép-Európa Táncszínház felhívását itt olvashatják, melyben arról olvashatnak, miként támogathatják a társulatot.

süti beállítások módosítása