L. Simon: a zárolások szükségesek a stabilitáshoz

A kulturális államtitkár szerint az elmúlt hónapban bejelentett zárolások szükségesek a stabil költségvetéshez, s azt várja a kulturális élet szereplőitől is, hogy értsék meg: Magyarország jelenlegi helyzetében az államháztartás egyensúlya a legfontosabb.

L. Simon László szombati, Kőbányán tett látogatásán arról beszélt: a kormány legnagyobb érdemének tartja, hogy az elmúlt két évben tudta tartani a költségvetési hiánycélt, nem engedte, hogy az állam és az önkormányzatok még jobban eladósodjanak, az adófizető polgárok és vállalkozások még súlyosabb adósságcsapdába kerüljenek. Kiemelte: mindezt az előző kormány terhes öröksége ellenére sikerült megvalósítani.     

L._Simon

Az államtitkár kijelentette: minden nehézség, így például az európai politikai-gazdasági környezet ellenére Magyarország elmondhatja, hogy két év alatt csökkentette államadósságát, stabilizálta költségvetési helyzetét, és ezt hitelt érdemlően fel tudja mutatni az Európai Unió felé.
Szólt arról, hogy a stabilitáshoz továbbra is komoly erőfeszítések kellenek, ezt szolgálják az elmúlt hónapban bejelentett zárolások is. Jelezte: a kulturális életből számos kritikát kapott emiatt, és nehezen éli meg, amikor arra érdemeseknek nem adhatja oda a kért támogatást, viszont minden művésztől, alkotótól, a szellemi élet meghatározó szereplőjétől azt várja, hogy értse meg a helyzetet. Adósságból nem lehet tovább finanszírozni az országot – mutatott rá.    

L. Simon László kitért arra is, hogy két igazság létezik egymás mellett. Egyrészt az elmúlt két évben mindig kevesebb pénzt fordítottak a kultúrára, mint amennyit az érintettek szerettek volna, másrészt mindig többet költöttek a kultúrára, mint amennyi valójában rendelkezésre állt. Utóbbi azt jelenti – tette hozzá -, hogy számos kulturális értéket a költségvetési egyensúly további romlásának árán hoztak létre. Úgy vélte: ebből a kettősségből le kell vonni a tapasztalatokat és érvényesíteni kell a későbbi döntésekben.

Forrás: mti

 

A kulturális államtitkárság szombaton videóüzenetben szólt a függetlenekhez.

A videót itt megtekintheti.

süti beállítások módosítása