Herzből Mezzabotta - Dunai Tamást kérdezték

November 16-án mutatták be Kecskeméten a Dr Herz című musicalt. Az egyik főszereplőt, Dunai Tamást különleges viszony fűzi ehhez a darabhoz. Ennek több oka is van.

Különleges helyet foglal el a Doctor Herz című musical Dunai Tamás szívében. Ebben a darabban kapta meg élete első főszerepét, még 1988-ban, és a háromszáz előadás alatt számtalan élmény érte. Volt, amikor egy egész falu vásárolt jegyet a Madách Színház sikerdarabjára, de még egy családi esemény, lánya születése is gazdagította akkoriban az örömteli pillanatokat.

- Milyen érzés újra a Doctor Herzet próbálni, ebben az előadásban játszani?
- Fantasztikus érzés, ugyanakkor furcsa így, egy másik szereplő szemszögéből szembesülni a darabbal. 1988-ban mindenki izgult, hogy egyáltalán bemutathatjuk-e a darabot, mert akkor volt a „Padlás-botrány”. Müller Péter írta meg ahhoz a darabhoz a szüzsét, és Presser Gábort kérte fel a zeneszerzésre. De valamin összekaptak, így végül Dusán írt forgatókönyvet Presser Gábornak, Müller Péter pedig felkérte Tolcsvay Lászlót a Doctor Herz-re. Mindenki izgatottan várta, hogy melyik lesz a jobb előadás, és persze sokan meg voltak győződve arról, hogy a Doctor Herz gyengébb, mint A padlás. De aztán hála Istennek, nagyon nagy siker lett a Herz-ből, amely a Madách Színház megújulásának egyik alapköve volt. Emlékszem, többen azon is izgultak, hogy el tudom-e énekelni a főszerepet. Korábban ugyanis olyan színészóriásokkal játszottam együtt, mint például Márkus László, Dajka Margit, Sulyok Mária vagy Bessenyei Ferenc, de egyik sem volt címszerep. Nagy Viktor rendező azonban bízott bennem, és nekem adta Doctor Herzet, életem első főszerepét a Madách Színházban. S még egy kedves emlék: életem során nagyon ritkán fordult elő velem, hogy alkoholos állapotban mentem volna próbára, de a Doctor Herznél megesett, mert két fiú után akkor született meg a lányom… Tehát életemnek nagyon sok szempontból meghatározó szakasza volt ez. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, én is idősebb lettem, változtam, fejlődtem – mondta Dunai Tamás. – Ezúttal egy teljesen más karaktert, Mezzabottát alakítom majd. A világ is változott, ma már sokkal többet tudunk a csillagászatról, az atomokról, a rezgésekről. Amit Müller Péter akkor még csak ebben a darabban írt meg, arról mára már számos könyve megjelent. Aki egy kicsit is érzékeny, fogékony Müller Péter világára, az elképesztő dolgokat, igazi mélységeket és magasságokat, valós katarzist fog átélni az előadásunk láttán. Hihetetlen csodákat és hétköznapi varázslatokat egyszerre kap majd a közönség, ráadásul mindez olyan technikával elevenedik majd meg, amilyen Kecskeméten eddig még soha nem volt.
- Akkor Doctor Herz, most Mezzabotta. Miben más a két karakter?
- Mezzabotta az érv, az ész, a racionalitás képviselője, míg Herz maga a hit, a naivság, a fantaszta. Olyan váltás ez, mintha Ádám után Lucifert játszanám, hiszen én most Lucifer vagyok Mezzabotta alakjában. Ő egy gazdasági társaság elnöke, akinek a lánya – mivel a hisz a csillagokban és az asztrológiában – hirdetés útján talál rá a szerelemre Herz személyében. Mezzabotta erősen ellenzi ezt a kapcsolatot, vissza akarja rángatni a lányát, vagy kőkemény üzletet akar csinálni a dologból. Akkor még azt hiszi, pénzért minden megvásárolható, a szerelem és az élet is. Keserves tanúság számára, amikor rájön, hogy ez nem így van. Ahogy a népdal is mondja: aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. Mezzabotta megjárja a poklot – átéli a halálfélelmet, szembesül Istennel, a kezdettel és a véggel. Megtapasztalja, milyen lenne egy szeretet nélküli világban élni. Végül átmegy egy hatalmas megtisztuláson, és Doctor Herz, a szív emberének egyik legelkötelezettebb hívévé válik. Rádöbben, hogyan élt eddig, és tudatosan úgy dönt: Doctor Herz világában akarja folytatni az életét. Hatalmas változás ez, a görög drámákhoz fogható katarzis.

dunai_tams - Ami a zenét illeti, a Madách Színházi előadáshoz képest Mezzabotta most kapott egy új dalt ráadásként…
- Ez így van. Annak idején a Madách-ban a szerzők Psota Irén kedvéért tettek bele az előadásba egy számot, ami egy kicsit kilógott a sorból. Az angliai bemutatóban ez már nem szerepelt, helyette Mezzabottának kértek egy új dalt Tolcsvay Lászlótól. A mostani előadásunkban ez a dal hallható lesz. Bár musicalnek mondjuk, valójában inkább különálló dalok füzéréből áll az előadás zenéje. Persze a vájt fülűek felfedezhetnek benne visszatérő motívumokat, amelyek az egyes lelkiállapotokra utalnak. Emlékszem, amikor még a nyolcvanas években tanultuk a dalokat, az egyik korrepetitorunk azt mondta: olyan egyszerűek Tolcsvay László dallamai, mint Mozart szerzeményei. Egyszerű, de könnyen megjegyezhető és fülbemászó számok ezek, mi sem bizonyítja jobban, hogy már az egész kelléktár és műszak ezt dúdolja.
- Annak idején legendás szereposztással játszották a Madách Színházban a darabot. Mit gondol a mostani előadásról?
- Egyes vélemények szerint talán ez a legendás szereposztás volt az, ami miatt nem tűzték más színházak is műsorra a Doctor Herz-et, mert nehéz lett volna egy másik Psota Irént, Szerednyey Bélát, vagy Cseke Pétert találni... A mostani előadás is fantasztikus lesz! Szemenyei János egy egészen más Doctor Herzet alakít, ő egy őrült zsenit formál meg. Remekül ábrázolja ezt a darab plakátja. A Mutti figurája félelmetesen jó, Csombor Teréz remekül csinálja. Sirkó László nagyon jó a színész szerepében, de minden kolléga isteni a darabban. A háromszázszor hallott mondatok új hátországgal, új tartalommal telnek meg számomra. Mindehhez hozzájárul Szerednyey Béla profizmusa, aki ezúttal nem színészkollégaként, hanem rendezőként vesz részt a produkcióban. Az ember szolgai módon végrehajtja, amit Béla kér, de ebben annyi öröm van, hogy azt el sem lehet mondani. Ő nem csupán kollégám volt, hanem tanár társam is a főiskolán, ráadásul Szervét Tibor mellett most váltótársam a Mary Poppins-ban, Budapesten. Tehát sokszorosan ismerjük egymás gondolatvilágát, ugyanakkor mégis minden alkalommal kiderül valami, amit nem tudtunk egymásról. Így csak valami jó sülhet ki a közös munkából. S ne feledkezünk meg Cseke Péterről, a kecskeméti színház igazgatójáról sem, aki a nyolcvanas években a hadsereg parancsnokát játszotta a Herzben, hihetetlen intenzitással. Most ő is csillogó szemekkel ült ott az olvasópróbán, látszott, hogy nagyon bízik ebben a darabban. Ha ez nem így lenne, akkor nem biztos, hogy be tudtuk volna mutatni ezt a fantasztikus darabot. Engem nagy örömmel tölt el, hogy amikor a barátaim meghallották: Doctor Herz lesz Kecskeméten, buszokat szerveztek az előadásunkra. Szarvasról, Mohácsról, Budapestről is jönnek majd. Régen is volt ehhez hasonló összefogás: a kétszázadik előadásunkon egy falu lakosai megvásárolták a Madách Színház nézőterének első öt sorát, és a darab minden szereplőjének átadtak egy szál piros rózsát – annyira tetszett nekik az előadás. Érezték, hogy milyen fontos erkölcsi üzenete van a Doctor Herznek, amely hol tréfásan, hol kacagtatva, de olyan élményt ad, hogy egészen biztosan másfél centivel a föld fölött leszünk, amikor kiléptünk majd a színház ajtaján.

Forrás: kecskemetikatona.hu, Bera Linda interjúja

süti beállítások módosítása