'A darab a lélek húrjain játszik' - Tolcsvay László és a Doktor Herz

Tolcsvay László a Doktor Herz kecsekeméti bemutatója kapcsán elárulta, annak ellenére, hogy több mint húsz éve töretlen sikernek örvend a darab, mégis minden premiert nagy izgalommal vár.

A Doktor Herzet nemrég mutatták be Kecskeméten. A darab szerzője, Tolcsvay László még a főpróbahét alatt elárulta, számára a Doctor Herz sokkal többet jelent, mint csupán egy musical a sok közül. Az előadásnak köszönhetően ugyanis nagyot fordult vele a világ. "Ez volt az első musicalem a Madách Színházban. A nyolcvanas évek közepén a Fonográf zenekar, nagy szomorúságomra megszűnt, és az életem különös fordulatot vett. Ekkor jött a Magyar mise, majd a Doctor Herz, és azóta megint boldog vagyok" – árulta el a zeneszerző.
Tolcsvay László számára ez a darab azért is jelentett különösen sokat, mert barátjával, Müller Péterrel dolgozhatott együtt. "A miénk az a fajta barátság, ami nagyon fontos az életben: lelki összecsengés. Nem szeretek egyedül dolgozni. Akkor szeretem az életet is, ha van társam: házastársam, testvérem, családom, barátom. A barátság rendkívül fontos a számomra. Ráadásul az élet megajándékozott azzal is, hogy még együtt is tudok dolgozni a barátommal, inspiráljuk egymást."

tolcsvay

Tolcsvay László bevallotta, minden előadás születésének azt az időszakát szereti legjobban, amikor még csak készül a darab, akkor ugyanis még minden lehetséges. A Doctor Herz pedig pont erről szól: a képzelet, a lélek, az érzéseink és a szeretet határtalanságáról és erejéről. A darab nem más, mint egy szívmelengető mese. "Nem szeretem a racionális dolgokat, az álmodozás sokkal közelebb áll hozzám. Amikor Péterrel együtt dolgozunk, megszűnik körülöttünk a külvilág. Beszélgetünk, álmodozunk, majd egyszer csak 'rákanyarodunk' a darab lényegi pontjaira, és akkor mindkettőnkben megszületik, kikristályosodik valami. Így volt ez a Doctor Herz esetében is."- mondta a darab zeneszerzője. Tolcsvay még a kecskeméti próbák idején elárulta a darab születésének érdekes történetét is: barátja, Müller Péter egy negyedszázaddal ezelőtt meghívta Leányfalura, ahol felolvasta neki a lélekről szóló mesét, amelytől el volt ragadtatva. Kiderült, hogy a meghívásnak konkrét célja volt, mert Ádám Ottó, a Madách Színház akkori igazgatója szeretett volna a Macskák sikere után egy magyar musicalt bemutatni. Tolcsvay László örömmel vállalta a felkérést, mert megragadta a történet és a lehetőség. Bródy János is csatlakozott hozzájuk. "A Péter által megalkotott drámai gerinchez megírtam a zenéket, majd a végső fázisban jött a szövegíró, Bródy János, akivel már negyven éve együtt írjuk a dalokat" - magyarázta Tolcsvay László, aki elmondta azt is, a Doctor Herz megírásával nem csak az volt a célja, hogy egy szerethető, szórakoztató musical szülessen, hanem ezen a mesén keresztül elmondhassa véleményét érzéseit a világról, amiben él. "Ez a történet a szívünkből született, talán épp ez a sikerének titka."

dr_herz_mti

A zeneszerző nem számított arra, hogy a darab akkora sikerszériát fog befutni: tíz évig ment a Madách Színházban, több mint 300 előadást ért meg, közben 1991-ben bemutatták Angliában is. "Amikor megírtuk a darabot, egy egészen más szituációban éltünk, azóta nagyot fordult és fel is gyorsult világ. Mégis a darab mind a mai napig az emberek szívében él. A próbát néző barátokon, kollégákon láttam, hogy néha a felhőtlen nevetésen túl, egy-egy jelenet után elszorul a szívük, hiszen ez a darab a lélek húrjain, az érzelmeinkkel játszik. Ha minden stimmel a színpadon, akkor a mese igazzá válik, és a nézők magukra ismernek benne. A mostani próba alatt is izgatott voltam, gyorsan vert a szívem, és próbáltam a lelkem rezdüléseit a színpadra vetíteni." Tolcsvay László elárulta, hogy minden újabb és újabb premiert ugyanúgy él meg: végigizgulja, hogy vajon milyen hatással van a darab a ma emberére." Bízom benne, hogy a kecskeméti előadás is lélek-emelő erővel jut el a nézőkhöz, és megdobogtatja a szívüket – mondta a zeneszerző. 

Tolcsvay László hitvallása szerint a művészet örökérvényű kell hogy legyen, különben nem érdemes csinálni pusztán a szórakoztatásért, csupán csak azért, hogy jól érezzük magunkat. "Azért érdemes csinálni, amiben a címszereplő hisz: abban, hogy megteremtett magának egy világot, és azt nem hagyja, abban hisz és tudja, hogy minden a lelkünkben történik, és a világ attól olyan amilyen, hogy mi, emberek olyanná csináljuk - fogalmazott Tolcsvay.

 

Forrás: kecskemetikatona.hu, MTI,

Fotó: facebook.com/kecskemetikatona, MTI/Ujvári Sándor

süti beállítások módosítása