„Ennél nagyobb ’meeting point’ nincs” – Rómeó és Júlia 500.

Állva tapsolt a közönség a Rómeó és Júlia 500. előadásán az Operettszínházban. Kilenc év alatt ötszázezer néző látta az előadást.

 

November 29-én Capuleték bálja már a Nagymező utcában elkezdődött, mutatványosok szórakoztatták a vendégeket. Limuzinnal érkeztek a Montague-k és Capuletek, akik meglepetésvendégeket is hoztak magukkal, a zeneszerző-szövegíró lányát, Laura Presgurvic-et, aki egyébkén maga is musical színész, valamint az eredeti párizsi előadás Rómeóját, Damien Sargue-t.

Eközben a jegypénztárnál többen próbáltak jegyhez jutni – de sajnos hiába. A Rómeó és Júlia 500. előadása az Operettben teltházzal ment. Sokan, nem először, nem is másodszor, látták a musicalt. Többen a színészekkel együtt, kívülről fújják a dalokat, fejből tudják a szöveget. Ez is bizonyítja, hogy a közönség szereti a Rómeó és Júliát. Arról, hogy az alkotók is élvezik a darabot, az előadás végén bemutatott, a Rómeó és Júlia elmúlt kilenc évét összefoglaló werkfilm tanúskodott, amely kicsit bevezette a nézőket a kulisszák mögé is.

RsJ2

Az előadást követően Kerényi Miklós Gábor megerősítette, nem csak a közönség kedvence a Rómeó és Júlia, a társulat az elmúlt kilenc évben saját örömére is játszotta a darabot – és remélhetőleg játssza még sokáig – tette hozzá KERO®. „ A bemutató nagy dolog egy színház életében, az 50. előadás nagy öröm, a századik nagy boldogság, az ötszázadikat még kimondani is nagyon sok, mint ahogyan az ezzel járó boldogság is kimondhatatlan” – mondta nevetve az Operett direktora, az előadás rendezője. Kerényi Miklós Gábor szerint a Rómeó és Júlia attól is különleges darab, hogy különböző színész-generációk, valamint a magyar musical meghatározó korszakainak „találkahelye”.

RsJ3

Az 500. előadás után az Operett színpadán együtt volt többek közt Csuha Lajos és Csengeri Ottília, akik már a Rock Színház indulásánál is jelen voltak, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter, akiknek a neve összefort egy következő korszakot szimbolizáló előadással, az Elisabeth-el, Mészáros Árpád Zsolt és Dolhai Attila, akik a kezdetektől szerepelnek a Rómeó és Júliában, Szomor György, aki Rudolfból lett Lőrinc Barát, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Szerényi László, Nádasi Veronika, György-Rózsa Sándor, Kerényi Miklós Máté vagy a még fiatalabb generációból Szabó Dávid, Brasch Bence, Kocsis Dénes. „Ennél nagyobb ’meeting point’ nincsen” – foglalta össze nevetve a direktor, hiszen az Operett színpadán alig fértek el az ünneplő művészek, alkotók. A csapat csak azért nem lehetett teljes, mert a társulat másik fele éppen Bécsben lépett fel A Szépség és a Szörnyeteggel.

RsJ1

Ahogyan igazi jubileumhoz illik volt torta és ének: egy francia Rómeó, Damien Sargue és egy magyar Júlia, Vágó Zsuzsi adta elő a "Szívből szeretni" című dalt. A díszvendégeknek Damien Sargue-nek és Laura Presgurvic-nek nagyon tetszett a budapesti Rómeó és Júlia, nagy benyomást tett rájuk az is, milyen óriási stábbal dolgozik az Operettszínház. A zeneszerző lánya hozzátette, édesapja nagyon elégedett lenne azzal, amit itt lát és hall. Laura Presgurvic és Damien Sargue szavait egyébként az előadás dirigense, Balassa Krisztián fordította, akire KERO®  spontán tolmácsszerepet osztott, ami a közönség soraiban nagy sikert aratott.

RsJ9

Az Operett direktora elmondta, hogy bár az ilyen ünnepi pillanatok rendkívül fontosak a színház életében, mindig előre kell tekinteni, és a sikerekből tovább építkezni. „Nagyon fontosak az évfordulók, amikor visszatekintünk, de meggyőződésem, hogy azért ilyen jelentősek ezek a pillanatok, mert lehetőséget adnak arra, hogy megtervezzük a jövőt, úgy, hogy az addig fellelt értékeket tovább vigyük.” – mondta Kerényi Miklós Gábor. 2013. nyara ezért az Operett társulata számára rengeteg munkával fog telni - árulta el a direktor. Hat nagyvárosban lépnek fel az Operettszínház művészei. Hamburgban a Szépség és a Szörnyeteggel, Berlinben a Csárdáskirálynővel szerepelnek. Magyarországon jövő nyáron új szabadtéri színpadot avatnak, Tokajban; a Tokaj Aréna nyitóelőadása a Csárdáskirálynő lesz. Baján augusztus 30-31-én a Rómeó és Júliát állítják színpadra. A Szegedi Szabadtéri Játékok pedig egy új musical premierjének helyszíne lesz 2013. július 26- án: itt mutatja be az Operettszínház társulata Gérard Presgurvic Elfújta a szél című musicaljét, Somogyi Szilárd rendezésében. Szeged után, augusztus 17-18-án a darabot Sopronban is láthatják a nézők. Az 500. Rómeó és Júlia előadás közönsége pedig azon szerencsések közé tartozott, akik először láthattak és hallhattak néhány részletet az Elfújta a szélből. „Remélem, hogy a szegedi szabadtéri színpadon egy újabb legendás előadás születik” – mondta Kerényi Miklós Gábor.

 

Rómeó és Júlia 500. előadás

RsJ10

1.

RsJ7

2.

RsJ8

3.

RsJ5

4.

RsJ

5.

RsJ4

6.

RsJ6

7.

 

Fotó: MTI / Beliczay László

süti beállítások módosítása