Purcărete előadással folytatódik az INTERFERENCIÁK

Újabb Purcărete előadással folytatódik az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál.

December 2-án, vasárnap  20 órától A király halódik Ionesco-darabot mutatja be a franciaországi Les Arts et Mouvants társulat. A király halódik „kísérlet arra, hogy barátságosabbá tegye e mindennapos, mégis rendkívüli és megrázó eseményt, amely mindünket összeköt: a halált, mely szükséges ahhoz, hogy az élet tovább folytatódjon”.

A nap a Leonida Gem Session alkotóival tartotott szakmai beszélgetéssel kezdődik, ezt követi Vasile Şirli mesterkurzusa 12 órától a TIFF-házban: a zeneszerző a zenéről és a színház zenei világáról beszélget a jelenlévőkkel. Jürgen Flimm 2001-es Otello-oprearendezését 15 órától nézhetik meg az érdeklődők, szintén a TIFF-házban. A Camil Petrescu Kulturális Alapítvány 19 órától kezdődő könyvbemutatóján a Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokában három színházi könyvet mutatnak be: Anca Mocanu: Avram Goldfaden și teatrul ca identitate (Avram Goldfaden és a színház mint identitás) – Monográfia az első jiddis nyelvű színház alapítójáról, Edward Gordon Craig: Despre arta teatrului (A színház művészetéről) - Adina Bardaș és Vasile V. Poenaru fordítása -Az 1911-ben kiadott kötet első teljes román nyelvű fordítása, valamint Anna Scarlat (fordítás és válogatás): Dramatu

rgie un gară contemporană (Kortárs magyar drámairodalom) - Spiró György, Kiss Csaba, Háy János, Bereményi Géza és Kovács Krisztina román nyelvre fordított drámái. Az este a JazzyBirds dzsessz-zenekar koncertjével zárul a TIFF-házban.

oz_wozzek207

Hétfőn bemutatkozik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának első éves mesteris évfolyama. „Az elmúlt három évben Bíró József osztályvezető irányítása alatt olyan képzést kaptunk, amelynek elsődleges célja a nyitottság és a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatása. Ez kerül a 10 című előadásban most terítékre, különféle stílusban, színben, hangban” – mondják az alkotók. Az előadást a Harag György Stúdióban (Farkas / Kogălniceanu utca 3-5. szám) lehet megnézni 18 órától.

A budapesti Katona József Színház és Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciójában bemutatott Anamnesis című előadás a magyarországi egészségügy helyzetét dolgozza fel nézők által beküldött történetek és különböző szakterületeken dolgozó orvosok előadásai alapján. „Zenés, abszurd és rettentően humoros, pergő ritmusú, komolyan átgondolt, komolytalan előadásunk remek színészi alakításokkal, döbbenetes háttérmunkával és lenyűgözően laza rendezéssel olyan témát vizsgál, amely mindenkit nagyon mélyen érint” – jellemzik a Bodó Viktor rendezte előadást az alkotók. Az Anamnesis 20 órától látható a Nagyteremben. A hétfő estét a 2AM Színészzenekar koncertje zárja a TIFF-házban.

Kedden Boris Liješević rendezésében Igor Štiks: Illés próféta széke nézhető meg 19 órától a Nagyteremben. „A gyökerek keresése kapcsán – amely az előadásban és a regényben is bizonyos értelemben leleplezett mitikus és egyetemes dimenziót kap – a személyes identitás kérdése kerül előtérbe a drámában. Manapság sok hasonló előadást látni, amelyek a „sebzett identitást” állítják a középpontba. Ez tagadhatatlanul befolyásolja jelenünket, amelyben a „vándorló identitások” szinte egyetemes jelenséggé válnak, a háború traumatikus idején pedig különösen előtérbe kerülnek. A szívszorító történet egy olyan személyről szól, aki magánéleti problémái és a „történelem harapófogója” szorításába kerül, magvát pedig a kilencvenes évek elején, Szarajevóban történt megdöbbentő eseményekről szóló, még friss emlékek képezik“  – írja Ana Isaković a Jugoszláv Drámai Színház (Szerbia) és MESS Fesztivál (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina) közös előadásáról.

A Stúdióban Márton Dávid rendezését tűzték műsorra a fesztivál szervezői: a Wozzeck Georg Büchner és Alban Berg nyomán készült a berlini Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz előadásában. Woyzeck mélyen szégyenkezve azt kérdezi Marie-tól: „Hogy lehet ilyen szép a halálos bűn?" A hűtlen Marie szereti Woyzeck-et, és így válaszol: „Sokat láthat, akinek két szeme van, s nem vak, és ráadásul a nap is süt." Az úgynevezett realisták között élő Woyzeck „túl sokat" lát, hall és érez – képtelen kitörni érzékelése klausztrofóbikus teréből, ami számára a pokoli magányt jelenti. Az előadást 17 órától és 21 órától nézheti meg a közönség a Stúdióban.

A keddi napot a Szempöl együttes zárja a TIFF-házban.

süti beállítások módosítása