"Jegyárat kell emelnünk" - A Pintér Béla Társulat közleménye

"2012 végére olyan katasztrofális anyagi helyzetbe került társulatunk, hogy kénytelenek vagyunk jegyárat emelni" - közölte a társulat.

Kedves Nézőink!

Egy számunkra is igen kellemetlen hírt kell megosztanunk veletek. 2012 végére olyan katasztrofális anyagi helyzetbe került társulatunk, hogy kénytelenek vagyunk jegyárat emelni. Biztosan sokan vannak köztetek, akik hallottak a függetlenek megszűnésének veszélyéről, de talán nem mindenki jutott hozzá a pontos adatokhoz, információkhoz. Úgy gondoljuk, sokan vannak, akik szeretnének többet megtudni a mi társulatunk pillanatnyi helyzetéről, ezért döntöttünk a részletes tájékoztatás mellett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt két évben 64 százalékkal csökkentette támogatásunkat. Nincs olyan területe a kultúrának vagy akár az oktatásnak, ahol ekkora megvonást hajtottak volna végre. A 2012-es évre szóló pályázaton elnyert összegünk 36 százalékát elvonták, a mai napig nincs aláírt szerződésünk, így a csökkentett összeg kifizetése bizonytalan, ahogy a társulat létezése is.

foto

A mindenkori kultúrkoncepció feladata: a pontos értékítélet, az ország kulturális értékeinek, erőforrásainak felismerése, támogatása. Meggyőződésünk, hogy társulatunk lassan tizenöt éves munkája, a magyar színházi életben betöltött szerepe, súlya alapján kiérdemelte, hogy a mindenkori kormány kulturális értékként, mi több, hungarikumként kezelje. Azonban azt kell látnunk, hogy a jelenlegi kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, másképpen gondolkodik erről. Az évről évre drasztikusabbá váló megvonások, a miniszteri, államtitkári üzenet azt sugallja, hogy társulatunknak hosszú távon le kell mondania az állami támogatásról, az adófizetők pénzéből más színházak, más alkotók munkáját fogják támogatni. Társulatunk tizenöt éves fennállásához közeledve elmondhatjuk, hogy a szakmai elismerések száma mellett a legfontosabb mutató, amely egyértelműen visszajelzi számunkra, hogy jó úton járunk, hogy saját magunkkal szemben támasztott szigorú elvárásaink alapján készülő előadásainknak van, sőt egyre inkább van létjogosultsága, ez pedig a nézettség. Tizenöt év alatt tizennyolc előadást hoztunk létre, ebből tizenötöt tartunk repertoáron és havonta legalább tizenkét előadást játszunk. És ha anyagi körülményeink megengednék, a nézői érdeklődés és igény alapján, bizonyosan még egyszer ennyi előadást játszhatnánk – telt ház előtt! Ez a független színházak területén egyedülálló. Önnön művészi késztetésünk mellett ti vagytok azok, akik arra ösztönöztök minket, hogy ne hagyjuk abba, hogy mindenképp folytassuk a munkát.

Amikor 2009-ben 70 millió forintos állami támogatásban részesültünk, azonnal lecsökkentettük jegyárainkat. Most, amikor az állam elméletileg 20,8 millió forinttal támogat bennünket, kénytelenek vagyunk a jegyek árát 2.900 forintra emelni.

Újdonságként pedig bevezetjük az úgynevezett Pártolói Jegyet*, mely 5.000 és 10.000 forintba kerül majd. Ennek fejében pártolóink névre szóló helyet kapnak majd a kiválasztott előadásokon.

Társulatunk tizennyolcadik előadásának, A 42. hétnek a próbáiért a színészek nem kaptak fizetést. Hogy ez többé ne forduljon elő, civil összefogásra lesz szükségünk. A készülő előadásunk költségei megosztásának még nem találtuk ki a pontos formáját, de hamarosan erről is tájékoztatunk titeket.

Hiszünk munkánk erejében, érezzük nézőink rendkívüli, megkülönböztetett szeretetét! Mi nem szeretnénk külföldre „menekülni”, nem szeretnénk csak külföldön játszani, és ezzel titeket elveszíteni! Egy olyan korban, amikor a legjobb művészszínházak is nézőhiánnyal küzdenek. Tudjuk, hogy nektek igen nagy örömet nyújtanak előadásaink, számunkra pedig kimondhatatlan öröm minden este nektek játszani. Reméljük, eljön az idő, amikor az adófizetők adóforintjai ismét eljutnak hozzánk is és mi ismét csökkenthetjük jegyárainkat.

Addig is bízunk megértésetekben és számítunk rátok a jövőben is!

Pintér Béla és Társulata

 

*A Pártolói Jeggyel, jegyárakkal, jegyfoglalásokkal kapcsolatban a részletekről érdeklődni Bendák Mónikánál a 06 30 338 3987-es telefonszámon ill. a jegy@pbest.hu">jegy@pbest.hu e-mail címen lehet. Ha bármilyen konstruktív megjegyzésetek, ötletetek van, kérünk titeket, írjatok nekünk az info@pbest.hu címre.

süti beállítások módosítása