Hungarikon-avatás Garas Dezső emlékére

Hungarikon-avatást tartottak vasárnap Budapesten: az eseményen Makláry Lilla képzőművész Kell egy angyal! című alkotását leplezték le, amellyel az egy éve elhunyt Garas Dezsőre emlékeztek.

Kárpáti Tamás Hungarikonok elnevezésű képzőművészeti gyűjteményében híres magyarok emblematikus tárgyaiból készült szobrok, festmények találhatóak. Az újságíró, műgyűjtő az MTI-nek elmondta, hogy Garas Dezső december 9-én lenne 78 éves. Ebből az alkalomból avatták fel vasárnap a gyűjteményének új darabját, amely a színész emlékezetes alakításának egyik kellékét, Minarik Edeként viselt kalapját felhasználva készült.
Hozzátette: Makláry Lilla alkotásának címe is - Kell egy angyal! - Sándor Pál Régi idők focija című 1973-ban készült filmjének szállóigévé vált mondatára - "Kell egy csapat!" - rímel. A Hungarikon-gyűjtemény tulajdonosa elmondta: az új szobor egy szabász-próbababa - amelyre a művész nonfiguratív festményt alkotott -, egy angyal kalappal, szárnyakkal, a film végét idézve. Az avatást a Hilton Budapest Icon termében tartották vasárnap, az esemény díszvendégei pedig a nemzet színészei voltak. A teremben a gyűjtemény több darabja is látható, köztük a Papp László ökölvívó kesztyűjéből és a Jancsó Miklós filmrendező pipájából készült alkotás.

regi Kárpáti Tamás felidézte: a képzőművészeti alkotások alapját adó darabokat öncélúan kezdte el gyűjteni, köztük olyan tárgyakat, mint gróf Széchenyi István gyógyszerkeverő tálkája, Faludy György botja, Solti György karmesteri pálcája, Aba-Novák Vilmos pipája, Tolnay Klári jelmeze vagy Psota Irén charleston sapkája.
Mint mondta, pusztán praktikus, biztonsági okokból született a tárgyak kortárs alkotásokba ágyazásának ötlete. Hogy ezek a tárgyak a bizonytalan jövőben ne vesszenek el, megkérte képzőművész barátait, hogy készítsenek belőlük műalkotást. "Egy magánmitológia jópofa megzenésítéseként indult, időközben nemzeti ereklye-gyűjtemény lett belőle" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy minden darabhoz eredet-igazolás is tarozik.
Elmondta, azóta is általában megpróbálja összehozni a különböző relikviákat azokkal a művészekkel, akikről úgy gondolja, hogy inspirációt érezhetnek az adott tárgy kapcsán az alkotásra. Sokszor a véletlen segíti ezt a folyamatot - tette hozzá.
Szólt arról, hogy a gyűjtemény első darabját Fehér László készítette Barcsay Jenő ecsetjéből, a legutóbbi darab pedig Jakatics-Szabó Vera munkája, amely a Pető Intézet alapítójának és módszerének állít emléket.
Az első kiállítás - az akkor még jóval kisebb gyűjteményből - 2009-ben volt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a vándorkiállítást azóta számos helyen bemutatták itthon és külföldön. Legutóbb a londoni olimpia alatt volt látható a gyűjtemény 24 darabja: 12 olimpiai bajnok és 12 világhírű magyar művész és tudós relikviáiból készült hungarikonokat mutattak be. Elmondta: a gyűjtemény 100. darabja jövőre születhet meg, akkor újra Budapesten mutatják be az alkotásokat.

süti beállítások módosítása