Botrányos közgyűlés a Művészeti Akadémián - Új tagokat választottak

Negyvenhárom művészt választott rendes tagjai közé szombati közgyűlésén az MMA.

Negyvenhárom művészt választott rendes tagjai közé szombati közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), melyet tiltakozók zavartak meg. Fekete György a testület elnöke elmondta: nem igaz, hogy más kulturális feladatoktól vont volna el a kormány az MMA költségvetés

Új tagokat választottak

A belépni kívánókról egységes listán szavazhatott a tagság, amely 88 igen, 2 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett az MMA nyolc tagozatába összesen 43 művészt vett fel. Az új rendes tagok között van mások mellett Kósa Ferenc filmrendező, Turi Attila építész, Sebestyén Márta népdalénekes, Cserhalmi György, Blaskó Péter, Haumann Péter és Huszti Péter színművész, Bereményi Géza író, filmrendező, Marton Éva és Tokody Ilona operaénekes, Sapszon Ferenc karnagy valamint Medveczky Ádám karmester.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a szintén rendes tagságra jelölt Nagy József "egyéb elfoglaltságai okán elállt ettől".
A közgyűlés levelező tagok megválasztásáról is döntött: 84 igen, 2 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett 43 művészt vett fel. Az új levelező tagok között van mások mellett Rudolf Mihály építész, Gyarmathy Lívia filmrendező, Normantas Paulius fotóművész, Szunyoghy András festő, grafikus, Oláh János és Iancu Laura költő, író, Vargha Mihály szobrász, Halmos Béla zenész, népzeneoktató, Rost Andrea operaénekes, Cserhalmi György, Béres Ilona és Király Levente színművész, Nagy Viktor és Tompa Gábor színházi rendező és Devich János gordonkaművész, tanár.
Az új rendes és levelező tagok teljes névsora az MMA honlapján (www.mma.hu) olvasható.

Tiltakozók zavarták meg Fekete György beszédét

A közgyűlésre művészek és művészeti diákok rohantak be Fekete György, a testület elnökének beszéde alatt. Egy transzparenst feszítettek ki, amin az állt hogy az MMA kirekesztő, a művészet szabad - számolt be az Index. A lap szerint a tüntetők bekiabálták követelésüket, amelynek lényege, hogy töröljék el a művészeti akadémia köztestületi státuszát, Fekete György pedig mondjon le. A csoport tagjai az MTI-nek elmondták: azért tiltakoznak, mert szerintük az MMA központosított és egyoldalú kultúrpolitikát folytat, tagjai sorába kizárólag ideológiai alapon lehet bekerülni. A demonstrálókat a biztonsági őrök lefogták és kivezették. Fekete György ezt követően elmondta beszédét, amelyben kiállt eddig megfogalmazott elvei mellett. Közölte: a Műcsarnok vezetőjének azért kellett távoznia, mert a Nemzeti Együttműködés Programja helyett a nemzeti együtt nem működés programját fogalmazta meg. 

mma

Fotó: MTI

"Más gondolkodású emberek beemelése" is lehetővé válik

Fekete György beszámolójában kijelentette: a Műcsarnokból azért lett ügy, mert másfél éves "keserves küzdelmet" folytatott, hogy párbeszéd alakuljon ki közte és az intézményt vezető Gulyás Gábor között, aki ezt érzése szerint folyamatosan megtagadta, és "ellenvéleményeket mondott". A Műcsarnokra az MMA "soha nem vetette ki a hálóját" - reagált azokra a támadásokra, melyek azért érték az MMA-t, mert 2013. január 1-jén átveszi az államtól a legfontosabb kortárs kiállítóhely tulajdonjogát.
Fekete György hangsúlyozta: az MMA-ban nincsenek stiláris korlátok, hanem párbeszéd van, a tagok számának növelésével pedig nemcsak a fiatalítás, hanem "más gondolkodású emberek beemelése" is lehetővé válik. A személyét mostanában érő "hihetetlen mértékű mocskolódásra" reagálva az MMA elnöke kikérte magának azt, hogy "valaki a művészet szabadságát az MMA-tól kéri számon". Egy kisebbség által hirdetett "relatív művészeti szabadság" dolgában az akadémia nem lehet elnéző, mert a "valódi művészeti szabadsággal" van dolga.
Beszámolójában visszautasította, hogy az Országgyűlés által a köztestületnek 2013-ra megszavazott 2,5 milliárd forintot más kulturális feladatoktól vonta volna el a kormány; mint mondta, ennek több mint fele a Vigadó épületének felszerelésére szolgál, s "ezt figyelembe véve még szoros is a költségvetés".
Idén 340 millió forintot fordítottak pályázatok meghirdetésére, és a jövőben számos együttműködésben is részt vesznek, a Balassi Intézet és a 2013-as magyar-olasz évad révén külföldön is - közölte az elnök.

Balog Zoltán szerint nagy lehetőség az akadémia
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében hangsúlyozta: nagy lehetőség, hogy olyan akadémiája legyen Magyarországon a művészeknek, amely hasonló súlyú, befolyású intézmény lehet, mint a Magyar Tudományos Akadémia. A kormány ehhez a munkához kíván kereteket adni, egy gesztussal rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket. "Az autonómia, az önálló, szabad gondolkodás soha nem volt ellenfele az elkötelezettségnek" - mondta a miniszter, hozzátéve, a kormányzat kultúrpolitikájának üzenete: azok határozzák meg, hogyan működjön a magyar kultúra, akik valóban értéket hoznak létre. Ennek érdekében biztosít a kormány több lehetőséget, a jogszabályok véleményezésében és a művészeti díjak adományozásában is számít az MMA-ra, egy közelmúltbeli törvénymódosítás pedig lehetővé teszi, hogy a rendes tagok létszáma 250-re emelkedjen.
"Éljenek ezzel a lehetőséggel és tárják szélesre a kapukat, hogy lehetővé váljanak a termékenyítő viták" - kérte a tagságot.

mma2_tilt

Fotó: Csoszó Gabriella

Többen kiléptek a Művészeti Akadémiából

December 10-én kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából a világhírű táncos-koreográfus Nagy József is, mielőtt még rendes taggá választották volna. Indokot nem kértek tőle, de marasztalták, maradjon levelező tag. A Trafó igazgatója a Népszabadságnak elmondta: ezt sem vállalta, nem tudja ugyanis értelmezni Fekete György kijelentéseit, amelyben erkölcsileg ítél meg alkotókat, nem szakmailag. Ráadásul a nacionalista felhangot nem tudja esztétikai kategóriaként értelmezni. A kérdésre, miért lépett be az akadémia levelező tagozatába úgy felelt: azért, mert egy éve indult az MMA színházi csoportja, és a kíváncsiság vezérelte. „A színházzal foglalkozom, nyitok mindenfelé, hogy megismerjem" - nyilatkozta. Nagy József saját bevallása szerint egyetlen gyűlésen sem vett részt, de értesült arról, az utóbbi két hétben kiket ajánlottak új tagnak. Úgy érezte, „nyugdíjasok klubjára” hasonlít az egész, ráadásul erőltetett a tagság feltöltése.

A belépők között van Cserhalmi György

A Népszabadság szerint Haumann Péter, aki szintén levelező tagja az MMA-nak, ugyancsak kilépett vagy ki akart lépni a testületből. A színész azonban az ezt firtató kérdésre nem válaszolt. Szerették volna megkérdezni Rátóti Zoltán színészt is, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, de ő próbáira hivatkozva nem nyilatkozott.

Cserhalmi György a lapnak elmondta: ez a tagság egy év múlva lép életbe, addig ő eldönti, részt szeretne-e venni az akadémia munkájában, tetszik-e ez neki. Persze az is kérdés, hogy az MMA marasztalja-e majd. A felkérést nagyon megtisztelőnek tartja, és örült, hogy valamit tehet a közéletben. Az elmúlt hét nyilatkozatait nem követte „élőben”, mert főpróbahete volt, de utánaolvasott. Fekete György kijelentéseire csak annyit mond, hogy már a szocializmusban is példaképe volt Konrád György, ez nem változott meg, és nem is fog megváltozni. Nem érti továbbá azt sem, miért kellett elvenni Gulyás Gábortól a Műcsarnokot. Szerinte az akadémia tagjai belülről megmenthették volna az intézményt.

akademiaFotó: Csoszó Gabriella

Félszáz művész és értelmiségi nyilatkozatot írt alá

A múlt héten több mint félszáz neves művész és értelmiségi nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója, Gulyás Gábor mellett. Az aláírók között szerepel többek között Fábry Sándor, Kepes András, Tarr Béla, Rockenbauer Zoltán, György Péter, Térey János. A Magyar Művészeti Akadémia több tagja (Ekler Dezső építész, a képzőművész Bukta Imre, Lovas Ilona, Jovián György), valamint a tagságáról lemondott Fehér László festőművész szintén aláírta a nyilatkozatot.

A nyilatkozat további aláíróit itt találja: http://szolidaritasinyilatkozat.wordpress.com

Forrás: Index, MTI, Népszabadság

süti beállítások módosítása