Hétfőn adják át a Magyar Teátrum Díjakat

Hétfőn adják át ünnepi gálaműsor keretében a színházi háttérszakmák legjobbjainak a Magyar Teátrum Díjakat a Békéscsabai Jókai Színházban.

Az idén harmadik alkalommal megrendezett díjátadó gálát hétfőn 19 órakor tartják, az est rendezője Fekete Péter, az eseménynek otthont adó Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a gálaestet az idén is rögzíti a közszolgálati média. Az ünnepi gálaest műsorvezetői Jegyes-Tóth Kriszta és Németh Kristóf. A műsorban a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei lépnek fel.
A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amely a színházi háttérszakmák megbecsülésének kifejezésére hivatott. Az alapítók célja a színházi háttér- és kiszolgálószakmák, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakemberek erkölcsi és anyagi elismerése.
A zsűri döntése alapján évente nyolc díjat adhatnak át, öt szakmai díjat és három különdíjat - ez utóbbi lehetővé teszi a nemzetiségi és határon túli szakemberek munkájának külön elismerését.

magyar_teatrum_dij

A Magyar Teátrum Díjat megkaphatja a zsűri döntése alapján bármely színházi kiszolgáló, háttérszakma művelője, akit szabályos módon jelöltek a díjra, aki munkájával, személyiségével és a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre.
Az elmúlt két év díjazottjai között megtalálható szervezőiroda-vezető, ügyelő, maszkmester és fodrász, szcenikai csoportvezető, színházi kalapos, fővilágosító, jelmeztár-vezető, színpadmester, műszaki vezető, műhelyházvezető, patinázó.
A díjra való jelöléshez legalább két, állami díjjal elismert színművész és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata szükséges.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása