Kórházakba látogatott a Momentán - gyerekeknek játszottak

A Szerencsejáték Zrt. felkérésére az ország tizenegy kórházának gyermekosztályára látogatott el a Momentán Társulat december első felében, hogy az önfeledt játék élményével, jókedvű rögtönzéses előadásokkal varázsolja el az ágyhoz kötött kis betegeket.

A Szerencsejáték Zrt. szinte arra törekszik, hogy ünnepi ajándékként valamilyen egyedi, meghatározó élményt jelentő programmal kedveskedjen a rászorulóknak, elsősorban a gyermekeknek. Két évvel ezelőtt a Diótörő balettet tekinthették meg a Magyar Állami Operaházban állami gondozott gyermekek és nevelőik, tavaly Pán Péter kalandjait izgulhatták végig nehéz sorsú, vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek. Idén azoknak a kicsiknek vitte házhoz a vidámságot a Társaság, akik éppen kórházi ápolásra szorultak.

Az egészségügyi projektek felkarolása a Szerencsejáték Zrt támogatási filozófiájának homlokterében áll, ezért a karácsonyi műsor is azokba a kórházakba jutott el, amelyek az utóbbi években támogatást kaptak, akár különféle műszerek beszerzéséhez, akár rekonstrukciós munkálatok elvégzéséhez. Az egészségügyi intézményeknek több mint 400 millió forintos támogatást nyújtott a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt másfél évben.

Az improvizációs színház műfajának magyarországi meghonosítójaként ismert Momentán Társulat tizenegy kórházban mutatta be műsorát az elmúlt két hétben. Felkeresték többek között a Kátai Gábor Kórházat Karcagon, a Hetényi Géza Kórházat Szolnokon, az Albert Schweitzer Kórházat Hatvanban, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát, vagy a Szent László Kórházat Budapesten, hogy csak néhányat említsünk a fellépések helyszínei közül. A Szerencsejáték Zrt. önkéntesei minden kórházban karácsonyfát állítottak, sőt ahol erre felkérést kapnak, - vállalati önkéntes program keretében - még az alkalmi festőművész szerepére is vállalkoztak, és mókás mesefigurákkal pingálták teli a sivár kórházi falakat. Egyetlen helyre sem érkeztek üres kézzel. A szétosztott ajándékcsomagok értéke közel 1,3 millió forintot tett ki. Az előzetesen felmért igények szerint az édességek, gyümölcsök, mesekönyvek, plüssállatok és kreatív játékok mellett magnós rádió, fényképezőgép, mikrohullámú sütő, televízió, DVD lejátszó vagy mosógép is előkerült a karácsonyi csomagokból.
A Momentán Társulat kórházakban tartott interaktív előadásai során a gyerekek maguk alakíthatták az improvizált jeleneteket, maguk választhattak főhőst, helyszínt, műfajt, sőt, maguk váltak főszereplőivé egy-egy improvizált dalnak is. A humorral teli közös alkotói játék részesévé válva, ha csak kis időre is, de mindenki letehette a betegség gondját, és átadhatta magát az önfeledt nevetésnek.
A Szerencsejáték Zrt. önkéntesei idén a budapesti Mikulásgyárban is szerepet vállalnak, hiszen több ezer rászoruló család számára az innen kikerülő csomagok jelentik a gondoskodás és odafigyelés apró jeleit az ünnepi időszakban.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása