Mikor csináltál valamit utoljára először? - Bereczki Zoltán a Centrálban

Először lép a Centrál Színházban színpadra Bereczki Zoltán, aki az Illatszertárban Kádár úr szerepének megformálója lesz. Mint mondja: az Illatszertár „műfajilag meghatározhatatlan darab, mert néha tragédia, néha komédia, tulajdonképpen egy keserédes életjáték.”

- Hogyan kerültél a Centrál Színházba?
Bereczki Zoltán: Puskás Tamás
, a színház igazgatója keresett meg, kifejezetten ezzel a szereppel.

- Ismerted a történetet?
Bereczki Zoltán: A történetet a Bodrogi-Kern-féle tévéjátékból ismertem, azt azonban nem tudtam, hogy az író, László Miklós Amerikába távozott a szegénység elől, és hogy A szerelem hálójában című film, Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével szintén az Illatszertár adaptációja volt. Ezt az olvasópróbán mesélte el Puskás Tamás rendező. Szerintem ez műfajilag meghatározhatatlan darab, mert néha tragédia, néha komédia, tulajdonképpen egy keserédes életjáték.

illatszertar_central_szinhaz_8250076424_0757e8e4c9

 - Eddig elsősorban énekes szerepben voltál látható, milyen most prózai szerepet próbálni?

Bereczki Zoltán: Ha a szerepeimet megnézzük, volt olyan, ami amellett, hogy zenés darab, prózai színházi gondolkodásmódot igényelt, az pedig pluszt jelentett, hogy énekelni is kellett benne. Ide sorolnám A sors bolondjait, amelynek bemutató szereplője voltam Szinetár Dórával, Pikali Gerdával, valamint Magyar Attilával, de ugyanilyen gondolkodásmódot igényelt A pókasszony csókja, amelyet én a prózai igényű előadások közé sorolok: a bemutató után olyan lapokban jelent meg kritika róla, amelyek zenés műfajjal nem is foglalkoznak. De ide tartozik a Jövőre, Veled, Itt! is, amelyben a zeneszámok inkább betétdalokként funkcionálnak, az előadás azok nélkül is megállná a helyét. Élvezem a próbafolyamatot, nagyszerű, hogy olyan művészekkel dolgozhatok együtt, mint Kern András, Pokorny Lia, Simon Kornél, Cserna Antal vagy Borbás Gabi. Ilyenbe belecsöppenni nagyon jó dolog. Egyszerre ijesztő és izgalmas. Van egy mondásom, ami erre is tökéletesen igaz: mikor csináltál valamit utoljára először? Én ilyet most csinálok először és ettől nagyon jó!

illatszertar_central_szinhaz_8249009657_256cd0fc3c

A darabról:
Karácsony közeledik, a békebeli illatszertár forgalma a csúcson. Az egyik boltos, Asztalos úr eközben is szerelmes, és örül, hogy az ünnepet a még sosem látott kedvesével töltheti. De a bolt tulajdonosa, Hammerschmidt úr furcsán kezd viselkedni Asztalossal. Munkahelyi viszály az oka? A kiállhatatlan és ellenséges Balázs kisasszony – aki még a fogkrémes tubust sem tudja rendesen megtölteni – fúrja Asztalos urat? Vajon tényleg eléri, hogy éppen karácsony napján veszítse el az állását? Ráadásul a szerelme sem válaszol a levelére... Asztalos úr élete, úgy tűnik, visszavonhatatlanul rosszra fordul, éppen karácsony ünnepén. Vagy mégsem?
A sikerdarab 75 éve, 1937-ben indult útjára, méghozzá nem máshonnan, mint innen, a Révay utcai színházból (anno Pesti Színház, ma már Centrál) és meg sem állt Hollywoodig, ahol három filmet is forgattak belőle.

illatszertar_central_szinhaz_8249008593_17e02c5e1c

Fotók: Dudás Ernő

László Miklós: Illatszertár

Hammerschmidt     Kern András
Asztalos úr     Simon Kornél / Stohl András
Sípos úr     Cserna Antal
Kádár úr     Bereczki Zoltán
Balázs kisasszony     Pokorny Lia
Rátz kisasszony     Földes Eszter
Molnár kisasszony     Borbás Gabi
Árpád     Szemenyei János / Béli Ádám
Jancsi     Papp János
Cseléd / Vásárló     Ágoston Katalin
Detektív     Uri István
Fiatalember     Sáfár Kovács Zsolt
Rendőr     Éless Béla
Kövér úr     Gáliczki László
Öreg úr     Verebély Iván
A felesége/ Második hölgy     Szabó Éva
Első hölgy     Rainer-Micsinyei Nóra
Egy hölgy az I. felvonásban / Egy hölgy a II. felvonásból     Gats Éva
Vásárlók     Kántor Nóra, Barna Márta, Juhász Lajos
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Dramaturg: Baráthy György
Súgó: Fodor Marianna
Ügyelő: Kele Gábor
Rendezőasszisztens: Hollósi Katalin, Kántor Nóra
Rendező: Puskás Tamás
Előbemutató a Centrál Színházban: 2012. december 30. 19:00
Bemutató a Centrál Színházban: 2013. január 10. 19:00

Forrás: centralszinhaz.hu

süti beállítások módosítása