"Nyissunk kapukat!" - Novák Ferenc is kilépett az MMA-ból

Kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából a múlt szombati botrányos közgyűlés után Novák Ferenc is. Az ATV Start Plusz vendégeként nyilatkozott ennek kacsán a koreográfus.

Novák Ferenc az ATV-ben:

"Egy olyan köztestület tagja szeretnék lenni, mely szakmailag minden művészeti ágazatban vitathatatlan és pártatlan szakértelemmel foglal állást" - mondta az MMA közgyűlésén elhangzott beszédében Novák Ferenc.

"Tudnunk kell, hogy rajtunk kívül vannak olyanok a művészeti életben, akik másképp gondolkoznak, mint mi. Ettől még nincs jogunk ellenségnek tekinteni őket. Igaz, valóban vannak olyanok, akik ellenségesen nyilatkoznak, de úgy gondolom, ezek egy elenyészően kis réteget képviselnek. Velük természetesen- akár szenvedélyesen- vitatkoznunk kell. Minden elképzelhető fórumon - bel- és külföldön - bizonyítanunk kell a tévedéseiket és a mi igazunkat. (...) Szeretnék a másképp gondolkodókkal emberi és európai módon vitatkozni" - fogalmazott a koreogáfus, aki arról is szólt, az az álma, hogy ne legyen olyan színházi élet, mely csak egy szemléletet tükröz és a másképpen gondolkozó tehetségeket nem fogadja be. 

"Nyomunkban van sok ezer tehetséges fiatal. Mindenképpen ők következnek utánunk. Őket nem lehet sem leváltani, sem megállítani. Jó lenne, ha tisztelnének, szeretnének minket. Ezt csak úgy érhetjük el, ha tudomásul vesszük, hogy a kultúra, a művészet dolgairól sok mindenben másképp gondolkodnak. Nyissunk nekik kapukat, hogy a jövőben ne tagadják meg a múltat, hiszen a mi jelenünket fogják a múltuknak tekinteni" - hívta fel a figyelmet Novák Ferenc.

Teljes beszédét a Kultúrparton érhetik el.

süti beállítások módosítása