Újra jön a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

Az Orkesztika Alapítvány 2013. január 10-13. között, tizennegyedik alkalommal szervezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. 

A fesztivál célja, hogy a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosokat bátorítsa, legújabb alkotásait megismertesse a nagyközönséggel. A fesztivált jelölőkörök előzik meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatják be jelentkezésüket.

A fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött országos hatáskörű, közhasznú tevékenységet folytató szervezet, amely működésével sokszínű lehetőséget biztosít a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre és a fejlődésre az alkotóknak és az érdeklődőknek egyaránt. Az Alapítvány programjainak fő működési helyszíne, a Moha - Mozdulatművészek Háza nyitott stúdió, amely mindenki számára elérhető műfaji, stiláris és minden más szelekciótól mentesen. A független alkotókat, társulatokat és kísérletező műhelyeket próbalehetőséggel és fellépési lehetőséggel támogatja. Rendszeres tanfolyamok, intenzív kurzusok helyszíne, továbbá otthont ad a tánc ihlette társművészeti eseményeknek, képző-és fotóművészeti kiállításoknak és közösségi eseményeknek. A stúdióban elérhető az Orkesztika Alapítvány nyilvános gyűjteménye is, melyben tánctörténeti fotó- és videóritkaságok mellett az Alapítvány kutatói, hagyatékfeltárói munkáinak eredményeit tartalmazó szakkönyvek is megtalálhatóak.

soloduologo716

Az Alapítvány a fesztivál során lehetőséget teremt minden alkotónak, hogy művészi elképzeléseit bemutassa. A SzólóDuó Fesztivál egy nemzetközi szakmai találkozó, s mint ilyen, alkalmat ad arra, hogy termékeny kommunikációt indítson el az egyes tánctrendek képviselői között. Azok a résztvevők, akik a jelölőkörön nyújtott teljesítményük alapján továbbjutnak a versenyprogramba, személyes szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel ösztönözve további, önálló alkotások elkészítését. A díjazott alkotók a szakmai zsűri döntése és a közönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat. A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2013 Gálaesten láthatja a közönség.

A fesztivál programja január 10-től 13-ig esténként kerül megrendezésre a Mu Színházban, melyen a jelölőkörön továbbjutott versenyzők mutatják be munkáikat. A produkcióknak mint egységes, önálló műveknek a fesztivál adja a premierjét, a közönség tagjai tehát garantáltan új, soha nem látott alkotásokat láthatnak majd.

A fesztivál ideje alatt a versenyprogramon kívül kísérőprogramok is megrendezésre kerülnek. Délelőttönként workshopokra várják a profi és kezdő táncosokat a MOHA - Mozdulatművészek Házában, melyeket nemzetközileg elismert tánckoreográfusok tartanak majd. A fesztivál helyszínein minden este az Ork-Kota Platform 4.0 keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a fesztiválra látogatók. A kísérőprogramok részét képezik azok a nyitott, szakmai beszélgetések is, melyeken az alkotók visszajelzést kaphatnak a szakma jeles képviselőitől és a közönségtől egyaránt.

A mozdulatművészet 100 éves tradíciójú modern tánchungarikum. A SzólóDuó 2013 a 100+ program részét képezi, amely egyszerre szól az idei évadban éppen 100 éves Orkesztika Iskola múltjáról és jövőjéről.

Az idei fesztiválprogramba a világ minden tájáról 65 jelentkezés érkezett, amelyből a válogatók lezárása után 29 produkciót láthat a közönség januárban, a SzólóDuó 2013 Verseny programjában. 

Az Orkesztra Alapítvány közleménye:

Fesztiválunk az idei évben az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2012. évi előadó-művészeti pályázatait érintő - Magyarország Kormánya által előirt zárolás miatt nehéz helyzetbe került. A Minisztérium a késéssel kiírt és eredményhirdetett pályázatok esetében, 2012. november 9-vel a működési célú támogatások 36,51%-át, a projektek támogatásának pedig 100%-át zárolta. Mindennek ellenére fesztiválunkat megtartjuk, anyagi lehetőségeink azonban korlátozottabbak és szerényebbek, mint az elmúlt években. Mindez persze reméljük nem befolyásolja a versenyprogram és a kísérőprogramok színvonalát, de az elmúlt években megszokott sokszínű szolgáltatásainak és kísérőprogramjainak egy részéről ez évben sajnos lehet le kell mondanunk.

süti beállítások módosítása