Jordán Tamás: "Él bennünk a vágy, hogy a világ más legyen"

November végén mutatták be a Pinceszínházban Charles Dickens klasszikusát, a Karácsonyi éneket. Az előadás főszereplőjével, Jordán Tamással készített interjút a Fidelio. Szemléztük.

A Fidelio cikkéből:
"Öt-hat éves koromban, amikor a leginkább várják a gyerekek a Karácsonyt, nagyon nagy szegénység volt, édesapámnak egy időszakban munkája sem akadt. De emlékszem rá, hogy ezek mégis boldog Karácsonyok voltak, mert a szüleim sok leleménnyel kitaláltak saját játékokat nekünk, írtak mesekönyvet és rajzoltak is bele. Később, amikor már bőkezűbbek voltak az Ünnepek, akkor is ezekre az otthon elkészített játékokra, könyvekre gondoltam vissza a legnagyobb szeretettel" - mesélte Jordán Tamás, aki a Karácsonyi énekben Ebenezer Scrooge alakját formálja meg.

"Egy rendkívül önző, gonosz, félelmetes figura, aki a darab végére mégis megjavul és jóságos lesz. (...) A szellemek elröpítik őt olyan helyekre, amiket nem ismert azelőtt. Találkozik nyomorral, betegséggel, rengeteg olyan bajjal, ami eddig elkerülte. Amikor ezeket megtapasztalja, rádöbben arra, hogy neki milyen sivár, értelmetlen volt addig az élete, és hogy jót tenni, adni nagyon fontos, ez pedig megváltoztatja" - mesélte Jordán Tamás.

karacsonyi_enek_-_pinceszinhaz_-_jordan_tamasFotó: Szkárossy Zsuzsa

Úgy véli, a darab töretlen sikerének a titka az, hogy mindenkiben ott él a vágy, hogy a világ más legyen, az emberek jók legyenek és lehessen szeretni egymást. Ez Karácsony táján nagyon erősen fölébred az emberekben, amit ez az egyszerű és jól követhető történet ki tud elégíteni.

A kérdésre, mit tenne a saját karácsonyfája alá, Jordán Tamás így válaszolt: "Jó lenne egy egészséges emberről szóló kötetet ott találni, amiben leletek és eredmények vannak, és mind negatív, ami garantálja, hogy évekig megmarad az a jó kondíció, amilyenben most érzem magam. De ugyanezt kívánom a családomnak és azoknak is, akik ezt elolvassák."

A teljes interjú a fidelio.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása