'Valami jó jön' - Kultúrmunkások jóslata az újévről

Nem kell aggódni, szép lányok és jó borok is lesznek, no meg közösségi életforma, és lagzi is. Az Index kultúrmunkásokat kérdezett.

Kultúrmunkások jóslata az új esztendőről:

Újévi hírek a nagyvilágból:

Világszerte tűzijátékokkal és ünnepségekkel köszöntötték az új esztendőt. New Yorkban a Times Square-en egymillión nézték, amint hatvan másodpercen át pont éjfélre leeresztik az óriási színes kristálygömböt.

Miután elmaradt az egyesek által 2012-re megjósolt világvége, a világ új lapot nyithatott az országok többsége által elfogadott Gergely-naptárban.
Szíriában azonban mégis bekövetkezett az "apokalipszis": az országban számos békéltetési kísérlet ellenére a lázadók és a kormányerők közötti összecsapásoknak egy civil szervezet szerint már 45 ezer halálos áldozata volt 21 hónap alatt. 
A Közel-Kelet más részein látványos rendezvényekkel köszöntötték az új évet. Dubajban a világ legmagasabb épületéről, a 828 méter magas Burdzs Kalifa toronyról lőtték ki a tűzijáték-rakétákat.
Rio de Janeiróban, a híres Copacabana strandon több mint két millióan tekintették meg a 16 perces tűzijátékot.
Párizsban mintegy 300 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n az eső és a szél ellenére. A turisták hiányolták a tűzijátékot: a francia fővárosban évek óta tilos a pirotechnikai eszközök használata. Biztonsági okok miatt az Eiffel-toronynál is elmaradt a tűzijáték.
Spanyolországban a hideg, az eső és a recesszió ellenére számos madridi gyűlt össze a Puerta del Sol téren, hogy egy pohár borral és sok humorral köszöntse az új esztendőt.
Ausztriában a hagyományoknak megfelelően megkezdődött a bécsi báli szezon. Több ezer meghívott, többségében külföldi, táncolt estélyi ruhában az egykori császári palota impozáns termeiben.
Még jóval az európai ünnepségeket megelőzően Hongkongban mintegy százezren tekintették meg a nyolc perces tűzijátékot. Sanghajban a Huangpu partján több ezren nézték a 3D-s filmen a visszaszámlálást a Bund sugárút egyik történelmi épületének homlokzatán.
A több évtizedes nemzetközi elszigeteltségből demokratikus reformjainak köszönhetően nemrégiben kilépő buddhista Mianmarban most először ünnepelték tűzijátékkal az új esztendőt Rangunban.
Szomorúan köszöntött be január elseje a Fülöp-szigeteken, ahol egy négyéves kisfiú meghalt, és petárdák sebesítettek meg több mint négyszáz embert, sokukat súlyosan. A kisfiút golyótalálat ért a hátán. A rendőrség tíz, vaktában lövöldöző embert előállított, többségükben ittas biztonsági őrök voltak.

 

Forrás: Index, MTI

süti beállítások módosítása