Hárman párban - Előbemutató Kecskeméten

Összeszokott párost alkot már a Katona József Színház két nagyszerű színésznője Danyi Judit és Magyar Éva, akiket ismét egy darabban láthat a közönség. Ráadásul most ugyanannak a londoni taxisofőrnek, John Smith-nek a feleségét alakítják.

Mi történik akkor, ha kiderül, hogy két felesége van egy londoni taxisofőrnek? Hamarosan megtudhatjuk Ray Cooney bohózatából, a Páratlan párosból, melynek próbái már javában zajlanak a kecskeméti Katona József Színházban.
A huszadik század egyik legnagyobb komédiaírójának darabjában John Smith két – egymásról nem tudó – feleségét a teátrum két kiváló színésznője Danyi Judit és Magyar Éva alakítja.
A Páratlan páros nem az első közös munkájuk. Együtt játszottak többek között Donald Margulies Vacsora négyesben című darabjában, Michael Cooney bohózatában, a Nem ér a nevemben, de Goldoni komédiájában, a Hebehurgya hölgyekben is sok közös jelenetük volt.

7825

A két színésznő a Páratlan páros próbája után vidáman beszélgetve vár rám a teátrum büféjében. Pont olyanok ott ketten a kávéházi asztalnál ülve, mint két barátnő. – Nagyon szeretünk együtt dolgozni, az évek során megszoktuk egymást – nyilatkozta Magyar Éva. – Ráadásul megbízunk egymásban, tudjuk, hogy nem hozzuk a másikat kellemetlen helyzetbe a színpadon. Ha valamelyikünk véletlenül téveszt, akkor megoldjuk együtt – tette hozzá Judit.
Ray Cooney vígjátékában, a Páratlan párosban bizony erre szükség is van, hiszen a két feleség szerepében nagyon egymásra vannak utalva. Noha a darabban egymásról nem tudnak, első színpadra lépésükkor is érezniük kell a másik minden rezdülését, különben megtörik a varázs.
- A páratlan páros nagyon fegyelmezett színjátszást követel tőlünk. Vannak olyan jelenetek, amikben egyáltalán nem lehet improvizálni – emelte ki Judit.
- A darab első jelenetében azt is meg kell szoknunk, hogy hol vegyük a levegőt, hiszen mindent pontosan egyszerre kell csinálnunk. Technikailag ez a legnehezebb része az előadásnak – tudtuk meg Évától.
A darab főhősének, John Smith-nek a feleségei jelentősen különböznek egymástól. Két teljesen más karaktert alakít Judit és Éva.
- Az általam alakított Mary a szeretetteljesebb, gondoskodóbb, egyszerűbb, és konzervatívabb lélek. Őt vette feleségül először John Smith. Mary mellett nyilván nem kapott meg annyi izgalmat, szenvedélyt, mint a másik nő, Barbara mellett, ott viszont az anyáskodás, a gondoskodás hiányzik neki – magyarázta Judit.
- Mindkét nőt nagyon szereti John. A két feleség kiegészíti egymást, és miközben John bigámiában él, a két asszony nem tud egymásról. Ha a két karaktert összegyúrnánk, akkor kapnánk meg azt a nőt, aki John számára a tökéletes feleség – mondta nevetve Éva.

7827

A két színésznő elárulta, nagyon szeretik a vígjátékokat. Egyrészt azért, mert hálás feladat egy színész számára, másrészt pedig sokkal oldottabb hangulatú a próbafolyamat. - Bizonyos szempontból sokkal nehezebb vígjátékot játszani, mint tragédiát. A Páratlan páros esetében azért sincs könnyű dolgunk Évával, mert a főhőst alakító Cseke Péter és a Stanleyt játszó Szerednyey Béla már több mint huszonöt éve játsszák ezt a darabot a fővárosi Madách Színházban. Náluk már berögződött egy bizonyos ritmus, amibe nekünk most be kell illeszkednünk – magyarázta Judit.
- Ebben a darabban gyors és mozgalmas jelenetek váltakoznak, nagyon pontosan kell akár egy ajtót is kinyitnunk. Rengeteg helyzetkomikum van benne, és ha egy poént más ritmusban mondunk, már nem nevet rajta a közönség – emelte ki Éva.
A precízség és pontosság ellenére néha azért előfordul olyan baki, amikor bizony nehéz megállniuk, hogy ne nevessenek. Ilyen volt például az egyik Vacsora négyesben előadás is. Judit az egyik alkalommal nem tudta kimondani a görkorcsolya szót. Sokszor próbálkozott vele, aztán legyintve átlépett rajta – idézte fel Éva a vicces jelenetet, melyen mindketten jót nevettek.
Hogy hogyan alakítják majd a két egymásról nem tudó feleséget, kiderül a kecskeméti teátrum szilveszteri előbemutatóján, majd a premieren, melyre 2013. január 4-én várják a közönséget a Katona József Színház művészei.

 

Szerző: Gál Orsolya

Forrás: kecskemetikatona.hu

süti beállítások módosítása