MMA: a Ház előtt a Műcsarnok és a Vigadó átadásának javaslata

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a Műcsarnok és a Pesti Vigadó épülete ingyenesen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonába kerülhet az államtól.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványa szerint a Pesti Vigadó a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése, a Műcsarnok pedig a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében kerül térítésmentesen a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába.
Az átruházásról szóló szerződéseket az állam nevében Orbán Viktor miniszterelnök írja majd alá.
A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Az Országgyűlés a tervek szerint február 11-én ülésezik először, így a jogszabályt leghamarabb azt követően tudja elfogadni a Ház.
A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László novemberben közölte, hogy a kormány döntése alapján január 1-jétől a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjoga az MMA-hoz kerül. 
Mint mondta, a Műcsarnoknak mint ingatlannak a tulajdonjoga az akadémiáé lesz, a kortárs kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. tulajdonosa és fenntartója azonban továbbra is az Emberi Erőforrások Minisztériuma marad, a nonprofit kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben egyetértési jogot biztosítva az MMA elnökének.
Néhány nappal később lemondott posztjáról Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője, mert nem értett egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje januártól megváltozik. A Műcsarnok átadása miatt az ellenzék és sok művész is tiltakozott.
December 10-én táncos videoklipet forgattak a Műcsarnok függetlenségének megőrzéséért a kiállítóhelyen, Fekete György- és Aj Vej-vej-maszkokban, a dél-koreai PSY Gangnam Style című, világhírűvé vált számára, és annak Aj Vej-vej kínai ellenzéki képzőművész által újraforgatott verziójára utalva.
A parlament kulturális bizottságának december 17-ei ülésén a kulturális államtitkár a Hiller István (MSZP) volt oktatási és kulturális miniszter kritikájára válaszul azt mondta: nincs szó a Műcsarnok "puccsszerű" átadásáról, a nemzeti vagyontörvény ugyanis az elidegeníthetetlen vagyontárgyak között sorolja fel a nemzeti kortárs kiállítóhely épületét. 
A jogszabály módosítása - így az ingatlan átadása az MMA-nak - csak a februári ülésszak idején lesz lehetséges - jelezte már akkor L. Simon László.
Keserü Katalin, a Műcsarnok volt vezetője és az MMA képzőművészeti tagozatának tagja a Műcsarnok helyzetéről tartott pénteki konferencián úgy vélte, a kortárs kiállítóhely átadása még nem "lezárt ügy", és a tulajdonosváltás várhatóan nem is fog megtörténni.
"Magam is amellett érveltem, hogy a Műcsarnok jelen státusában, működési rendjében tudja betölteni hivatását" - jegyezte meg, hozzátéve: bízik abban, hogy az MMA elnöksége is megváltoztatja álláspontját.

süti beállítások módosítása