Mennyország - 'skizofrén vígjáték' készül Békéscsabán

Kortárs izlandi szerző darabjának bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház: Árni Ibsen Mennyország című skizofrén vígjátékát február 15-étől láthatja a közönség a teátrum Vigadó termében.

A Jókai Színház ajánlója:

Az évad első felében színre vitt klasszikus előadások után a második etap a kísérletezés, a szokatlan, a meglepő, az új jegyében telik majd a Jókai Színházban. Ennek egyik különleges darabja Árni Ibsen skizofrén vígjátéka, a Mennyország. A műfaji meghatározás egyszerre utal a formára és a tartalomra. Mindenki másnak akar látszani, mint ami. Hat fiatal egy hétvégi házban – kint és bent. Játék a formával, a kapcsolatokkal, az érzelmekkel, a valósággal, az azon túlival, a képzeletbelivel. Ám a hasadás nemcsak a fiatalok kapcsolatában jelenik meg, hanem maga a színház is „kettéhasad”.

mennyorszag_-_jokai_szinhaz_003

A nézők a játéktér két oldalán követhetik az előadást – az első felvonást az egyik oldalról, a másodikat a fal túloldaláról láthatják. A díszlet Szeredai Enikő, a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatójának tervei alapján készül, akinek ez egyben a vizsgamunkája is. A hangszigetelés eléréséhez speciális anyagot használnak majd, amellyel megoldható, hogy a fal két oldalát kintre és bentre – a nyári lak teraszára és a ház belső terére – osszák szét. A bútorok a modern, izlandi stílust tükrözik majd, gazdagságot, fényűzést sugároznak, ahogy a Kiss Kata által tervezett jelmezek is. A külső csillogás lassan lekopik, s nem marad más, mint a belső üresség.

mennyorszag_-_jokai_szinhaz_022

Az előadást a fiataloknak is szánja Tege Antal rendező. "Tükröt tartva korunk társadalmának a középiskolás korosztály szembesülhet azokkal az egyéniségtorzító, értékromboló folyamatokkal, amelyek behálózzák életünket. A hat színésznek – Kara Tünde, Komáromi Anett, Liszi Melinda, Czitor Attila, Szabó Lajos, vendégként pedig Jászberényi Gábor erősíti a csapatot – nem lesz könnyű dolga, hiszen két helyszínen játszanak majd egyszerre, s ez rendkívüli koncentrációt és pontosságot igényel" - mondja Tege Antal.

mennyorszag_-_jokai_szinhaz_005Fotók: Ignácz Bence/A-Team

„Mihelyt egy szereplő távozik a színről az egyik felvonásban, színre lép a másikban. A színész tehát sohasem távozik a színpadról, hanem csak ugyanannak a darabnak a másik felvonásába lép át. Ez azon a filozófián nyugszik, hogy ugyanabban a pillanatban, amikor az ember elhagy egy helyet, egy másik helyre érkezik meg. Ami az egyik helyen kijárat, az bejárat a másikon” – áll a szerző előszavában.

Bemutató: február 15-én 19 órakor a Békéscsabai Jókai Színházban.

süti beállítások módosítása