Alfrédként debütál Bielefeldben Pataky P. Dániel

Három premierre szerződött a német Bielefeldi Városi Színház operatársulatához a fiatal magyar tenor, Pataky P. Dániel, aki elsőként Johann Strauss A denevér című nagyoperettjében Alfréd szerepét játssza.

Vasárnap délután közönségtalálkozón vesz részt, amely a január 19-i bemutatót bevezeti. "Talán ezeknek a beszélgetéseknek is köszönhető, hogy a német operaelőadások nézői elfogultságoktól mentesen ülnek be a legmerészebb előadásokra is" - mondta el az MTI-nek az operaénekes. 
A denevért Helen Malkowsky rendezi, aki Herbert Wernicke és Claus Guth asszisztense volt Bayreuthban, jelenleg pedig az operatársulat vezetője, aki szívesen dolgozik fiatal énekesekkel. "Érdekes az elképzelése a második felvonásról, Orlovszky herceg báljáról. Azt találta ki, hogy a mulatságot ne csak nézze a publikum, vonjuk be a nézőket is. És mivel kinyitják az ajtókat, még a járókelők is részesülnek a báli hangulatból."

pataki_p_daniel A történetet nem "csavarták ki". Az előadás arról szól, amit a szerzők írtak. "Alfréd a szerep szerint is énekes, nagyon viccesen több ismert operából 'szúr be' áriarészleteket, sőt, miattam talán egy magyar vonatkozású számot is. Sok prózai feladattal jár a produkció, szerencsére már a Zeneakadémián, főként Marton Éva támogatásával, elég jól megtanultam németül" - részletezte Pataky P. Dániel, hozzátéve: a zenében az igazi bécsi tradícióhoz ragaszkodik a karmester, Witolf Werner a jóhírű Bielefeldi Filharmonikusok élén. 
Következő, márciusi premierjén Pataki P. Dániel Lenszkijt formálja meg Csajkovszkij Anyeginjében. "Ezt a holland Lotte de Beer, a nagyhírű Peter Konwitschny tanítványa állítja színpadra. Anyeginként egy fantasztikus hangú török bariton lesz a partnerem, akit velem együtt szerződtettek. Húzások nélkül, oroszul játsszuk az operát, már kaptunk a helyes kiejtéshez segítséget lemezen, és jön egy orosz betanító is." 
A színház akadémiájának ösztöndíjasai - dramaturgok, rendezők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek - és az együttes fiatal énekesei, köztük Pataky P. Dániel, egy rendkívüli produkcióra készülnek. Júniusra várható a Virginia Woolf Orlando című kultregénye alapján készülő zenés színházi alkotás ősbemutatója.
"A mű háromrészes, zenéjét Martin Grütter, Michael Langemann és Vito Žuraj komponálja. Bár Frankfurtban már adtunk belőle ízelítőt, az anyag még javában formálódik" - részletezte az énekes. 
Vito Žuraj írt az egyik részhez recitativókat a különleges cimbalo cromatico (kromatikus csembaló) kíséretével, ezért Pataky P. Dániel Bázelben felkereste Johannes Kellert, hogy megismerje a hangszert. "Negyedhangokra hangolják, nekem pedig negyedhanggal alatta vagy felette kell énekelnem. Nem egyszerű, de nagy dobás lesz. Amikor bemutatjuk, Bielefeld ad helyet a német színházak 2013-as találkozójának."

süti beállítások módosítása