Kivágták Esterházy nemzetis ajánlóját a közrádióban

Kivágták Esterházy Péter kulturális ajánlójából a Nemzeti Színház előadásáról szóló részt az MR1-Kossuth Rádióban - derül ki az író az Élet és Irodalomban pénteken megjelenő írásának mai előzetéséből.

"Mert fölkértek, hogy havonta kultúrajánljak, Kossuth Rádió, Trend-idők, és ajánlottam is, az új Rubin Szilárdot, hozzá rögtön Keresztesi nagyon érdekes és jól olvasható monográfiáját, kiállításokat a PIM-ből, a Kovács Ida rendezte Ottlikot, Pádár Eszter Örkényét, Bazsányi Nádasát meg színházat, a Nemzetit" - idézi Esterházy holnap megjelenő írását mai előzetésben az Élet és Irodalom.

esterhazy

"Ez utóbbit nem politikai kekeckedésből (bár mért ne tehe...ttem volna akár azt is, ok volna), hanem merthogy ez a Nemzeti már csak fél évig lesz, aztán beszántják, és mivel szerintem a Nemzeti még soha ilyen közel nem volt a közönségéhez, mint most, Alföldi vezetése alatt, aki ezt a ritkán, szerencsésen megszülető közelséget meg akarja még ismerni, menjen, míg mehet" - folytatja  Esterházy Péter.

"Mármost az egyik ajánlást kivágták. Akik eltalálják, melyiket, azok közt a kultuszminiszter portréjával díszített turulmadarakat sorsol ki a Magyar Művészeti Akadémia. Bármily meglepő, a nemzetis ajánlás esett áldozatul" - olvasható az előzetesben.

"Mondanám Básti Lajos hangján: De hát hogy jövök én ehhez? Legutóbb engem, emlékeim szerint, 1981-ben cenzúráztak. Fogok most én is kapni egy telefont, hogy elnézést, félreértés történt? Merthogy hirtelen 86-ban vagyunk (mert akkor már reflektálhattam a 81-es barbárságra)?" - írta Esterházy Péter.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleményt adott ki az ügyben, elnézést kértek Esterházytól és az MTVA vezérigazgatója gyors vizsgálatot rendelt el a programajánló blokkal kapcsolatban.

süti beállítások módosítása