Vizsgálatot rendelt el az MTVA - Elnézést kérnek Esterházytól

Az MTVA vezérigazgatója gyors vizsgálatot rendelt el a Trendidők című december 25-én Kossuth Rádióban elhangzott programajánló blokkal kapcsolatban.

Az előzményekről itt olvashatnak.

Az MTVA közleménye:

Az egyik hírportál - egyébként téves - állítása szerint a Kossuth Rádió cenzúrázta Eszterházy Péter író szavait. Az MTVA a cenzúra vádját határozottan visszautasítja. Ezzel együtt a műsor szerkesztőjének döntését - tekintettel Esterházy Péter író személyére, munkásságára - hibás műsorszerkesztési döntésnek tekinti, és az írótól ez úton is elnézést kér.

A gyors vizsgálat - melyben az érintett szerkesztő is meghallgatásra került - megállapította, hogy a külső gyártásban készülő műsorban a programajánlók konkrét kiállításra, eseményre, könyvbemutatóra vonatkoznak. Esterházy Nemzeti Színházat illető ajánlása nem konkrét eseményhez kapcsolódott, ezért értékelte úgy, hogy az nem illeszkedik a műsor struktúrájához. A mondatok a következők voltak: "Első helyen a Nemzeti Színházat ajánlanám, politikai kekeckedés nélkül, egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy ez egy olyanszínház, amelyik most már csak fél évig fog ebben a formában létezni. És nagyon sok nagyon jó előadása van. A Nemzeti soha nem volt ilyen közel a saját közönségéhez."
Az MTVA úgy ítéli meg, hogy a rádió szerkesztője hibás döntést hozott, a Kossuth-díjas író szavai megfeleltek a műfaji követelményeknek, a szerkezeti változtatást nem tartja indokoltnak. Az előzetes vizsgálat eredményeként az MTVA vezérigazgatója fegyelmi vizsgálat lefolytatását rendelte el a szerkesztővel szemben.

Kiadó: A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

süti beállítások módosítása