"Bele tudok nézni a tükörbe" - Alföldi külföldön folytathatja

Néhány órával az eredményhirdetés után nyilatkozott Alföldi Róbert a 168 órának. Lapszemle.

A 168 óra interjújából:

Sztankay Ádám újságíró elsőként felidézte, hogy Schilling Árpád rendező, az ÉS-ben let publikált írásában felszólította a kulturális közélet pozícióban lévő szereplőit,  szólaljanak meg, fejtsék ki véleményüket. A kérdésre, miként látja azt, ami a Nemzetivel történt, Alföldi Róbert úgy felelt: “Schilling azt írja: politizálni kell. Szerintem meg beszélni kell. Mi a Nemzetiben bármiféle politikai érdektől függetlenül formáltunk véleményt a színház nyelvén. Éppen ez volt ellenünk a legerősebb, bár kimondatlan vád. Ami a végeredményt illeti: ugyan nemzeti értékekre hivatkoznak, mégis gyáva és nevetséges színjáték zajlott. Hozzáteszem: lejárt a mandátumom, s egy szót sem szólnék a döntésről, ha a javaslattevő kuratórium többsége nem "célzottan" szerveződött volna” – nyilatkozta az igazgató.

alfoldi_robert

“Vidnyánszky Attila a Nemzeti kapcsán deklarálta: szakrális intézmény lesz, amely sokat fog utazni. Szakmai a kérdés: miként utaztatható egy szakrális hely? Megnyugtatóbb lenne, ha végre azt is kimondanák: a Nemzeti Színház alapvetően egy színház. (…) Az a gond az én színházammal, hogy rámutat a problémákra. De én ezt tartom fontosnak. A visszajelzések, a színház látogatottsága pedig azt mutatja: a nézők közül is sokan gondolkodnak hasonlóképpen. Persze kiderülhet, más megközelítéssel is lehet jó színházat csinálni. Mégsem gondolom, hogy van Budapesten 100-120 ezer ember - jelenleg ennyi látogatója van évente a Nemzetinek -, aki eddig azért nem járt színházba, mert nem talált szellemiségének megfelelő játszóhelyet. Másfelől az is igaz: pillanatnyilag nem vagyok objektív állapotomban” –árulta el Alföldi Róbert.

“A Magyar Művészeti Akadémia kapcsán azt gondoltam: elnöke már másnap távozni kényszerül bizonyos mondatai után. Nem így lett. A jelen közállapotaiban az a legborzalmasabb, hogy pillanatok alatt elveszítjük az objektivitásunkat” – tette hozzá.

A kérdésre, tehet-e még a szakma a morális lepukkanás ellen, úgy felelt: "Nálunk leginkább SMS-ekben vagy óvatosan fogalmazott nyílt levelekben merül ki az ellenállás. Különben meg hogyan is lehetne összeállni egy olyan országban, ahol vélt vagy bevallott politikai alapon jött létre két színházi szervezet? Ha ezt bárhol elmondom a világban, azt hiszik, viccelek” – fogalmazott az igazgató, aki elárulta, nagyobb az esélye annak, hogy pályáját külföldön folytatja.

A társulatról is szólt: "Mindenkinek azt mondtam: miattam ne ugráljanak, ne hőzöngjenek, mert nem olyan a világ. Persze a történtek bizonyára sokukban okoznak belső konfliktusokat, amelyek emberpróbálóbbak az én helyzetemnél. Hiába nehezedtek súlyként a társulatra az elmúlt hónapok hírei, senki nem kezdett helyezkedni. Ők, ritka kivételként, összetartottak" - fogalmazott Alföldi Róbert, aki arról is szót ejtett, mi a legfontosabb, amit direktori évei hoztak számára. "Az a legfontosabb: bele tudok nézni a tükörbe" - felelte az igazgató.

A teljes interjút a 168 órában olvashatják.

Forrás: 168 óra, Színház.hu, Imedia

süti beállítások módosítása