Depardieu levelet írt - Átveszi orosz útlevelét

Szocsiba érkezett Gérard Depardieu, és még szombaton átveheti orosz útlevelét Vlagyimir Putyin elnöktől - közölte az orosz államfő szóvivője.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a francia színész, aki csütörtökön kapta meg az orosz állampolgárságot, magánemberként érkezett az üdülőhelyre. Depardieu-t még tavaly december 21-én hívta meg Oroszországba Dmitrij Medvegyev kormányfő, aki Putyinhoz hasonlóan Szocsiban tartózkodik. 

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes szerint nem Gérard Depardieu az utolsó tehetős európai, aki orosz állampolgárságot kaphat, az orosz Sberbank elnöke szerint pedig a politikai és gazdasági-pénzügyi stabilitás vonzza a befektetőket és a művészeket Oroszországba.
Brigitte Bardot francia színészlegenda pénteken azzal fenyegetőzött, hogy Gérard Depardieu-höz hasonlóan ő is orosz állampolgárságot kér, ha Franciaország nem kegyelmez meg két halálra ítélt öreg cirkuszi elefántnak. Az orosz államfő szóvivője az újságírók érdeklődésére azt is közölte, hogy Brigitte Bardot esetleges állampolgársági kérelméről nem volt szó a Kremlben. "Nagyra értékeljük Brigitte Bardot hozzájárulását a világ filmművészetéhez és jelentős erőfeszítéseit a természetvédelemben, de eddig nem volt szó az állampolgárságáról. Ha ilyen kérelem érkezik hozzánk, feltétlenül megvitatjuk" - mondta Peszkov. 

depardieu

Depardieu tavaly december közepén az őt ért kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját. Később azt is megszellőztette, hogy Putyintól akár orosz útlevelet is kaphat. (A francia polgári törvénykönyv szerint ahhoz, hogy valaki feladja a francia állampolgárságot, szükséges, hogy egy másik állam polgára legyen. A Kreml bejelentésével ez a feltétel most teljesült.)

Depardieu csütörtök este a Pervij Kanal orosz tévé által nyilvánosságra hozott levelében megerősítette, hogy ő maga kérte Putyin elnöktől az orosz útlevelet, és "boldog", hogy kérését az elnök teljesítette. "Imádom Oroszországot, az embereket, a történelmét, az íróit" - tette hozzá.
A színész levelében "nagy demokráciának" nevezte Oroszországot, "olyan országnak, ahol a miniszterelnök nem bánik szánalmas alakként egy állampolgárral" - ezzel arra utalt, hogy Jean-Marc Ayrault francia kormányfő "meglehetősen szánalmasnak" nevezte Depardieu pénzügyi indíttatású emigrálását. Hangoztatta, hogy "nagyon szereti" Putyin elnököt, "ez kölcsönös", és minderről beszélt saját elnökének, Francois Hollande-nak is. 
Depardieu szerint Oroszországban "jó élni", bár nem okvetlenül Moszkvában, amely túlságosan is nagy város az ő számára, aki "jobban szereti a vidéket" és aki "csodálatos helyeket ismer Oroszországban". A levél szerint szándékában áll megtanulni oroszul.

Depardieu levelét több orosz ellenzéki bírálta. Eduard Limonov, a Másik Oroszország párt vezetője, Putyin éles kritikusa például arra szólította fel a francia színészt, hogy január 31-én menjen el a moszkvai Triumfalnaja térre, zsebében az új orosz útlevelével. A téren minden 31 napos hónap utolsó napján Limonovék a békés gyülekezés jogát követelik. A politikust rendszeresen előállítják a rendőrségre az engedély nélküli tüntetés miatt.

süti beállítások módosítása