Ady/Petőfi - Premiert tart a Nezőművészeti Kft.

2013. január 22-én, 15 órától kerül sor - a Független Thália Projekt keretében - a Nezőművészeti Kft. legújabb bemutatójára, Ady/Petőfi címmel.

A Nézőművészeti Kft-ről:

A Nézőművészeti Kft-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László. Klasszikusok újraértelmezésével éppúgy kísérleteznek, mint improvizációkból táplálkozó szövegek létrehozásával. A felnőtt közönség mellett azonban meghatározó feladatuknak érzik a fiatalok megszólítását is, ezért hoznak létre évről-évre egy-egy tantermi előadást. Így a színház eljut az iskolákba is.

A rendezőről:

Scherer Péter a Kolibri Színházban 2008-ban mutatta be Klamm háborúja című monodrámáját, Novák János rendezésében, mely számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült és amelyet azóta is rendszeresen játszik budapesti és vidéki iskolákban. 2009-ben saját rendezésbe fogott, ugyancsak a Kolibri Pincében mutatták be Kikatt című iskolaszínházi előadását. 2010-ben a Nézőművészeti Kft keretein belül rendezte meg A gyáva című előadását mely, a Tantermi Színházi Projekt támogatása mellett elnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, valamint a 2012-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját. A drogprevenció szándékával létrehozott előadást, mind a Kortárs Drámafesztivál, mind pedig a Deszka Fesztivál beválogatta szemle-programjába. A 2012-es évben Vakság címmel készített egy, az esélyegyenlőségről szóló osztályteremi előadást.

klamm

Scherer Péter

Az új bemutatóról:

Az új, Ady/Petőfi címmel készített bemutatójuk egy rendhagyó irodalom óra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadás nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérli meg közel hozni nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait. Szeretné megmutatni, hogy ők is “csak” hús-vér emberek voltak, mert az is fontos, hogy mi van a verseken, költeményeken túl. Mi az, ami közös a most hallgató, olvasó diákban és a 200 évvel korábban élt “nemzeti hősben”?

Ezt a szinte lehetetlen vállalkozást kísérlik meg színházi kereteken belül megmutatni, és átélhetővé tenni. Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt afalat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppenszerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabelidokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat aműveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbehozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki adiákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.

kovacs_katona_foto_Bjte_giKovács Krisztián, Katona László (Fotó: Böjte Ági)

Petőfi nem volt megfontolt, komoly ember, ő egy izgága gyermek volt. Hiába keresnék rá az összes nagy szótárú nyelvekben több és nagyobb jelzőt: gyermek. Viszont nincs is e joggal megbírálható teremtésnek, világnak, életnek különb, istenibb produktuma, mint a gyermek. A gyermek az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten. A gyermek szent, dicső, szép, de a gyermeknek az a hivatása, kötelessége, hogy önző és rossz is legyen ugyanakkor..” (Ady Endre)

szoro_front

Ady/Petőfi

A Nézőművészeti Kft és a Manna közös előadása

Játsszák: Katona László/ Kovács Krisztián

Alkotók: Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter

Rendező: Scherer Péter

Bemutató a Független Thália Projekt keretében, a Magyar Kultúra Napján:
2013. január 22. 15 óra, Thália Színház

További előadás: 2013. január 29. 19.30 óra

süti beállítások módosítása