Svájci és magyar művészek szépítik a kórházat

Svájci és magyar művészek rajzfilm- és mesehősöket festenek a budapesti Szent László Kórház csontvelő-átültetési osztály vizsgálati- és kezelőszobái, valamint a kórház területén működő Démétér ház falaira.

A projekt a svájci-magyar alap Mosolygó Kórház Alapítványnak nyújtott támogatásával valósul meg. A svájci, mesefigurákat festő szakértők 35 napot töltenek el Magyarországon februárban és márciusban: először kéthetes workshopot tartanak a magyar alkotóknak - akiknek jelentkezését még várják -, majd szebbé, vidámabbá varázsolják a kórházi falakat.
A munkálatokat a svájci Anouk Alapítvány szakértői felügyelik. Cserébe a Mosolygó Kórház Alapítvány saját művészeiből álló csoportot küld Svájcba, hogy meglátogassák az ottani kórházak gyerekosztályait - mondta Albert Royaards, a Mosolygó Kórház Alapítvány elnöke a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.
Csáky-Bornemisza Éva, a Mosolygó Kórház egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos beteg, kórházi kezelésre szoruló gyerekek gyógyulását a jó orvosok mellett lelkileg a szép környezet is segítheti.

mosolygo Ezen az osztályon a gyerekek heteket, hónapokat töltenek el anélkül, hogy hazamehetnének, izolálva a külvilágtól. Éppen ezért minden apróság enyhülést hoz a betegségben, minden fontos, ami a külvilágot behozza a kórház falai közé - hangsúlyozta Kriván Gergely osztályvezető főorvos.
A Mosolygó Kórház Alapítványt Csáky-Bornemisza Éva és Albert Royaards alapította 2004-ben, azóta folyamatosan küldenek önkénteseket és művészeket - zenészeket, bűvészeket, mesemondókat, színészeket, bábművészeket, kézműveseket - Magyarország 23 kórházába. További hét országban helyi művészekkel és az adott ország finanszírozásával működik a gyermekek lelki gyógyulását elősegítő munka. Az alapítvány emellett orvosi felszereléseket is vásárolt gyermekkórházaknak.
A falfestési programokat Magyarországon 2011 elején kezdték el, azóta tíz ilyen projekt fejeződött be.

süti beállítások módosítása