Ha lesz egy férfinak… - A Jurányiban a Gólem Színház

A Gólem Színház Ha lesz egy férfinak című... előadása a Jurányi Inkubátorházban lesz látható

A Gólem Színház Ha lesz egy férfinak című... előadásáben Frenák Pál és Visky András először dolgozott együtt, a gyermek megkövezéséről szóló ószövetségi rész adja a koreográfia és a színmű alapját, illetve Marie-Julie Debeaulieu, a Frenák Pál Társulat táncosnője első szóló táncát láthatja a közönség.

“Az alsóneműre csupaszodott nő vékony csíkra vágott, hideg, fehér fényben kúszik az asztal hátsó határán, hátracsapódó haja szinte korbácsütésekként ostorozza hátát. Kivetkőzésében ellenállását, egy kultúra szabályai, regulái elleni tiltakozását vélhetjük felfedezni. Mikor oldalazva, fél kezével és lábával felkapaszkodva, lüktetve csúszik végig az asztal egyik sarkától a másikig, mintha láthatatlan kezek taszítanák előre, akkor nyílik meg igazán az értelmezés tartománya” írja darabról Vida Virág a tanckritika.hu-n.

A darab koncepciójában Borgula András rendező sokkal többet bízott az alkotókra, mint az megszokott egy színházi produkció létrejöttekor. Egy témára két olyan variációt várt a rendező, amelyek egymástól függetlenül, a születésük pillanatában egymásra reflektálatlanul alakulnak, íródnak meg.

A darab a zsidó hagyomány egyik szent könyvére a Talmud Tóramagyarázatainak módszertanára épül. Éppen ezért a Gólem Színház a színházi munkát megelőző két napos workshopot szervezett az alkotóknak, amely során a Talmuddal és a benne található történetek magyarázatának logikájával ismertette meg Frenák Pált és Visky Andrást, sőt még Talmud-Tóra tanulásra is sor került.

golem

Mind Frenák Pál, mind Visky András többszörös áttétellel értelmezte az engedetlen fiú megölésének történetét. Az előadás az ellenállás, a hatalomhoz fűződő viszony egyéni és közösségi lehetőségeire is reflektál, és teremt párbeszédet a mai Magyarország közéleti hangulatával.  

1D3_5176

A lázadás és engedetlenség versus kritikátlan elfogadás ellentétpár sem csupán családon belüli vitakérdés, hanem – túlzás nélkül állítható – : a társadalmi, de a biológiai lét szerveződését is alapvetően meghatározó dichotómia. Legyen szó emberről, állatról, növényről, egysejtűről, az élő egyedek általában természetesen felismerik a közösségivel összepasszított egyéni érdekeiket, és tudják-sejtik, mikor kell lázadni, és mikor muszáj kritikátlanul elfogadni.” – írja Kutszegi Csaba Stand up Tragedy című kritikájában a darabról a kutszelistilus.hu blogon.

1D3_5349

A fenti jelentésmezők azonban csak kiinduló és nem végpontjai az előadásnak, amelyek mentén a színmű és a koreográfia kel különös és egymásba fonódó életre Marie-Julie Debeaulieu, valamint Takátsy Péter és Szilágyi Kata színészek előadásában.

1D3_5616

Fotók: Szelepcsényi Ferenc

Ha lesz egy férfinak...

Férfi: Takátsy Péter

Anya: Szilágyi Kata

Fiú: Kóta Olivér

Tánc: Marie-Julie Debeaulieu

Író: Visky András

Koreográfus: Frenák Pál

Dramaturg: Németh Virág

Díszlet/jelmez: Juristovszky Sosa

Produkciós vezető: Marcsa Barbara

Rendező munkatársa: Hollós Zsófia

Rendező: Borgula András

Előadás: 2013. január 13.

Helyszín: Budapest, Jurányi utca 3.

süti beállítások módosítása