Indul az Európai Színművészeti Egyetemek Találkozója Miskolcon

Február 5.-10 között szakmaI fórummal és szemlével egybekötött öt napos fesztiválra kerül sor hat európai ország színművészeti egyetemeinek részvételével Miskolcon.

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye:

Németország, Lengyelország, Svájc, Bosznia-Hercegovina, Románia, Magyarország. Hat szempont, hat látószög. Színművészeti egyetemek és főiskolák diákjai találkoznak Miskolcon, hogy szemügyre vegyék egymás munkáit, szemléltessék iskolájuk módszerét és szembenézzenek a város közönségével.

A színház kétezer-ötszáz éve folyton megújuló, élő hatásának titka, hogy ötvözni tudja a hagyományt és a progressziót.

 

szem_banner_minap

 

A jövő színháza mindig a mai „új formákra”, vagyis a formabontásra épül. Szeretnénk, ha e folyamatnak nemcsak a Miskolci Nemzeti Színház, hanem az ország más régióiból idelátogató nézők is tanúi lehetnének, ezért idén február 5-10. között nemzetközi fesztivált szervezünk az európai színházi egyetemek és akadémiák diákjainak részvételével. A SZEM, vagyis a „Színházi Egyetemek Miskolcon” fesztivál programjában olyan vizsgaelőadások, egyetemi műhelymunkák, látványtervek és vizsgafilmek szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A SZEM célja „betekinteni” azokba az európai törekvésekbe és trendekbe, amelyek a holnap színházát jellemzik, hiszen a Miskolcon vendégül látott több mint nyolcvan egyetemi hallgató közül fognak kikerülni a következő évtizedek jeles művészei, alkotói is.

A SZEM-nek minden évben lesz egy kiemelt, dédelgetett témája is. Az első fesztiválon ez az emberi test kifejező erejére, a mozgásra, a gesztusokra építő, ún. fizikai színház lesz. Reméljük, hogy Miskolc – és az ország – nyitott, az újra mindig fogékony közönsége ezt a fesztivált is sajátjának fogja érezni.

latogatas_kLátogatás

A fesztiválon látható lesz a müncheni és a krakkói akadémia 2012-es koprodukciója, a Látogatás, amely az elmúlt évben meghívást kapott a szentpétervári Baltic House Fesztiválra is. A lengyelországi Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia Júliának meg kell halnia című előadásában Júlia szemszögéből mutatja meg Shakespeare szerelmeseinek történetét, az Európában egyedi fizikai- és mozgásszínházi képzést nyújtó svájci színházi iskola pedig az Én vagyok te… című fizikai színházi produkcióval érkezik Miskolcra.

Tadeusz Słobodzianek a Katona József Színházban nagy sikerrel játszott darabját, A mi osztályunkat a bukaresti Színház-és Filmművészeti egyetem hozza el a fesztivál nézőinek, a szarajevói akadémia pedig George Orwell világhírű regénye nyomán készített 1984 című adaptációval mutatkozik be. A külföldi vendégek mellett természetesen a magyar színművészeti élet is megjelenik ezen az egyedülálló miskolci szemlén: Alföldi Róbert rendezése, A tavasz ébredése, Horváth Csaba rendezése, a Toldi, és a a fesztivál nyitóelőadásaként Novák Eszter és Selmeczi György V. éves osztályának Bíít című zenés előadása lesz látható.

Az eredeti nyelven bemutatott előadások magyar és angol nyelvű feliratozással kerülnek színre.

A hat európai város hallgatói egymás munkájának megtekintésével, és a találkozó szakmai workshopjain való részvétellel a fesztivál öt napja alatt megteremthetik egy közös gondolkodás, egy közös munka alapjait, és új megoldásokra találhatnak.

A fesztivál saját honlapján az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak az előadásokról, egyetemekről, és hamarosan a kísérőrendezvényekről is: www.szemnsz.hu.

en_vagyok_teÉn vagyok te... 

A miskolci SZEM résztvevői és előadásaik: 

August Everding Bajor Színházakadémia (München, Németország) és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia (Krakkó, Lengyelország)

Látogatás (Heimsuchung/Nawiedzenie) – Bruno Schulz elbeszélései alapján

Aleksander Zelwerowicz Nemzeti Színművészeti Akadémia (Varsó, Lengyelország)

Júliának meg kell halnia (Julia musi umrzeć) – William Shakespeare: Rómeó és Júlia c. drámája nyomán

Dimitri Színházi Iskola (Verscio, Svájc)

Én vagyok te… (Yo Soy Ustedes) – Fizikai színház

„I. L. Caragiale” Színház- és Filmművészeti Egyetem (Bukarest, Románia)

Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk (Clasa noastră)

Előadóművészeti Akadémia (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina)

1984 – George Orwell regénye nyomán

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Zenés színész osztály V. év Bíít

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Bábszínész osztály V. év

Frank Wedekind: A tavasz ébredése

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Fizikai színházi koreográfus-rendező osztály IV. év

Arany János: Toldi

süti beállítások módosítása